Kosttilskud Stress, angst og depression

Rosenrod hjælper mod stress og dårligt humør – og øger din energi

Når det kører lidt for hurtigt, så skal rosenrod på banen! Videnskabelige undersøgelser har vist, at planten kan hjælpe ved stress og depression, give dit energiniveau og din mentale aktivitet et løft – og endda være med til at gøre dit taljemål mindre!

Medmindre du har været på vandretur i Sibirien, så har du nok ikke hørt om rosenrod (Rhodiola rosea). Eksperter mener, at planten for at overleve de barske klimaforhold og store højder på tundraen indeholder et stof, som vi mennesker også kan have nytte af for at klare barske betingelser. “Rosenrod er en fantastisk plante, som kan være med til at lette stressede eller nedtrykte perioder og give ny energi”, siger urteforsker Mark Blumenthal. Men det er ikke det eneste, planten kan – tværtimod siger eksperterne, at der også er andre store fordele at hente:

Gi’ energien et løft og tab dig!

Europæiske undersøgelser har vist, at kun 150 mg rosenrod om dagen hjælper på træthed, udmattelse, hovedpine og koncentrationsbesvær for 64 % af forsøgspersonerne i løbet af kun 10 dage. Opfølgende undersøgelser viser, at planten også kan øge den generelle modstandskraft med 28 % og endog hjælpe kvinder til at komme sig 50 % hurtigere efter store fysiske udfordringer.

Rosenrods energigivende virkning kommer fra dens evne til at fyre op under stofskiftet. Rosenrod synes at kunne sætte kalorieforbrændingen i vejret med 10 % og med helt op til 70 % under fysisk aktivitet. Det betyder, at du forbrænder fedtet hurtigt og dermed taber dig hurtigere. Faktisk, siger eksperterne, kan du tage 200 mg rosenrod dagligt, gå en tur på 20 minutter – og forbrænde 1.157 kalorier pr. uge. Det er nok til, at du kan tabe ca. 8 kilo på et år.

Få bugt med stress og depression

Rosenrod kan også berolige nervesystemet og sikre, at man fungerer op til 159 % bedre i stressede situationer. Rosenrod ændrer den måde, hvorpå din krop reagerer på ydre stressfaktorer. Du bliver i stand til at bevare roen, når tilværelsen sætter dig på prøve.

Og der er også godt nyt til dem, der lider af depression: Undersøgelser viser, at rosenrod kan tredoble hjernens evne til at producere de anti-depressive hormoner serotonin, dopamin og norepinefrin – og dermed få de mørke skyer til at forsvinde på kun fire uger.

Beskyt hjerte og hjerne

Undersøgelser har vist, at rosenrod er sprængfyldt med fenolstoffer – de samme super-antioxidanter, som gør, at rødvin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med op til 50 %. Og Rosenrod kan rent faktisk styrke hjertemusklen og være med til at pumpe blodet lettere og mere effektivt rundt i kroppen – og det allerede en times tid efter første dosis.

Nyhederne bliver formentlig bedre og bedre, efterhånden som forskningen fortsætter. Noget tyder fx på, at rosenrod kan sænke kolesteroltallet, lette symptomerne i forbindelse med overgangsalderen og ved Parkinsons og beskytte mod aldersrelateret hukommelsestab – og hindre kræftsvulster i at vokse og sprede sig rundt i kroppen.

Bonus: Det er også godt for din mand!

Undersøgelser har vist, at rosenrod kan afhjælpe symptomer på forstyrrelser i seksuallivet (herunder manglende sex-lyst, impotens og for tidlig sædafgang) hos 75 % af de mænd, der deltog. Det ser ud til at kunne fremme blodtilførslen til kønsorganerne og forbedre funktionen af hormoner som dopamin, som er kendt for at kunne stimulere kønsdriften.

Rosenrod hjælper mod stress og dårligt humør - og øger din energiLæs også
Rosenrod – et alternativ til medicinske potenslægemidler
Rosenrod kan mindske stressrelateret udbrændthed
Rosenrod forbedrer kondition og velbefindende
Næringsstoffer til mitokondrierne = mere energi
Tryptofan mindsker angst og stress
Energi gennem kosten
Urteopkvikker

Kilder
Webb D. Rhodiola rosea as a plant adaptogen. HerbClip. November 14, 2002 (No. 100411-220). Austin, TX: American Botanical Council. Review of Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen by Kelly GS. Altern Med Rev. 2001;6(3):293-302.
Olir FHS. Rhodiola rosea monograph in HerbalGram. HerbClip. December 31, 2003 (No. 070336-247). Austin, TX: American Botanical Council. Review of Rhodiola rosea: a phytomedicinal overview by Brown RP, Gerbarg PL, Ramazanov Z. HerbalGram.
2002;(56):40-52.