Folkesundhed Naturmidler

Vær god ved dine ben på arbejdspladsen

Læg bare benene op på skrivebordet – nåja, det er måske ikke så velset, men det er en meget enkel og virkningsfuld måde at undgå venestaser på. Sidder eller står du meget, mærker du hurtigt, at dine ben bliver trætte og tunge. Du bruger ikke benmusklerne, og blodet staser op i venerne. Derfor bør du sørge for at bevæge dig mest muligt for at aktivere din venepumpe og dermed støtte venesystemet.

Praktiske tips for personer, der sidder eller står meget

  • Lav med jævne mellemrum afspændingsøvelser, kør fødderne rundt i cirkler og vip dem frem og tilbage. Står du meget op, så vip indimellem op på tåspidserne.
  • Planlæg dagen, så du går mest muligt: Hen til kopimaskinen og op i kantinen – og tag trappen i stedet for elevatoren.
  • Apropos kantine: Lad fast food-maden ligge, og spis helst mad, der indeholder meget lidt salt og mange vitaminer og fibre, for også forkert kost kan føre til venelidelser.
  • Glem ikke at drikke tilstrækkelige mængder væske.
  • Skal du sidde længe ved skrivebordet, så undgå korslagte ben eller ankler, for det betyder overarbejde for de små vener. Det er bedre at sætte fødderne fladt i gulvet eller evt. bruge en fodskammel. Du skal også sidde rigtigt: Kontorstolen skal være let polstret og have den rigtige højde, så dine fødder ikke dingler, og du ikke standser blodtilførslen i låret.
  • Sørg for at have bekvemt fodtøj og løstsiddende tøj på. Høje hæle hæmmer venepumpen, og ligeså skadelige er smalle, spidse sko, som man skal tvinge fødderne ned i. Pin ikke dig selv med kropsnære jeans, som i løbet af dagen kan standse det venøse tilbageløb.

Og hvis du ikke kan komme til at lægge benene op i løbet af dagen, skal du sørge for at indhente det forsømte, så snart du kommer hjem – og skynde dig at gøre noget godt for dine vener.

Læs også
Har dine vener det godt?
Carnitin fremmer kredsløbet i benene
Venevenlige urter til dine trætte og tunge ben
Venelidelser: Hvad gør du ved dem?
Musetorn hjælper svage vener

Kilde
Gesunde Medizin 7/2001