Hjerne Sund kost og livsstil

Lignaner i knust hørfrø kan forbedre de kognitive funktioner

Indtagelse af lignaner kan være med til at bevare de kognitive funktioner hos kvinder, der har overstået overgangsalderen, og dermed nedsætte deres risiko for at udvikle Alzheimers, lyder det fra forskere ved Julius Center for Health Sciences and Primary Care i Utrecht i Holland. Adskillige undersøgelser har  bevist, at en reduktion af de kognitive funktioner kan være en forløber for Alzheimers – en sygdom, hvor man mener, at også kosten kan spille en rolle.

Hvad sker der med de kognitive funktioner efter overgangsalderen?

Når kvinder kommer i overgangsalderen, falder deres naturlige østrogenniveau gradvist over en periode på 2-10 år. Tilstedeværelsen af østrogenreceptorer i centralnervesystemet er et fingerpeg om den rolle, hormonet spiller i de kognitive funktioner. Blandt de negative bivirkninger ved hormonbehandling er dog en øget risiko for brystkræft og kredsløbssygdomme, samt blødning fra skeden. Derfor er man i stigende grad begyndt at interessere sig for planteøstrogener, som kommer fra kosten. De kan muligvis give de samme fordele som hormonbehandlingen – men uden bivirkningerne.

Hørfrø indeholder lignaner, der kan medvirke til at forbedre de kognitive funktionerDe hollandske forskere satte sig for at undersøge, hvordan kostens indhold af to planteøstrogener, lignaner og isoflavoner, i den typiske, vestlige kost, kan påvirke den kognitive funktion hos kvinder, der har overstået overgangsalderen. Den vigtigste kilde til lignaner er olieholdige kerner, knust hørfrø, broccoli og bær. Isoflavoner findes i sojaprodukter, bønner, ærter, nødder, te og kaffe.

Beskrivelse af forsøget

Undersøgelsen omfattede 394 raske kvinder på den anden side af overgangsalderen. Alle havde en intakt livmoder og mindst én intakt æggestok, og ingen af dem havde fået hormonbehandling siden deres sidste menstruation. Deres indtag af planteøstrogener i året forud for undersøgelsens start blev vurderet ved hjælp af et spørgeskema om deres kostvaner. Deres kognitive funktion blev bedømt ud fra en mini-test omfattende spørgsmål og opgaver, der drejede sig om deres orienteringssans, opfattelsesevne, opmærksomhed, regnefærdigheder, hukommelse og sprog.

Resultaterne

Eftersom formålet ikke var at diagnosticere evt. demens, blev grænseværdien for en intakt kognitiv funktion sat relativt højt – 26 ud af 30 mulige. Efter justering af tallene viste det sig, at de kvinder, som spiste flest lignaner, klarede sig bedst i testen, og resultaterne var mest udtalte blandt kvinderne i gruppe 1.

Det lå uden for forsøget at finde en forklaring på denne forskel, men forskerne nævnte flere mulige forklaringer, bl.a. andre aldersrelaterede mekanismer. Gruppe 1 havde en gennemsnitsalder på 69,2 år sammenlignet med 63,5 år for gruppe 2. “En anden mulig forklaring er, at den beskyttende indvirkning på nervesystemet af kroppens eget østrogen afhænger af den samlede tid frem for dosis for indtagelse,” skriver de.

Læs også
Lignaner – hvad er det egentlig?
Hørfrø for sundhedens skyld
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Knust hørfrø er godt for kolesteroltallet
Lignaner reducerer risikoen for brystkræft
Når overgangsalderen spiller én et puds
Hjertevenligt hørfrøbrød
Pandekager med havregryn og hørfrø

Kilde
Journal of Nutrition, 135,5:1190-1195, 2005.