Sund kost og livsstil

Hvorfor får jeg pludselig trang til chokolade?

Mange – især kvinder – oplever af og til en voldsom trang til chokolade. Nu er en amerikansk ernæringsforsker kommet frem til nogle forklarin­ger på, hvorfor trangen melder sig.

Chokolade indeholder nogle psykoaktive stoffer, bl.a. fenyle­tylamin, der kemisk set ligner amfetamin. Disse psykoaktive stoffer stimulerer hjernen og løfter humøret. Chokolade kan også

  • modvirke psykiske spændinger
  • reducere stress
  • for­bedre sindsstemningen

via kombinationen af højt sukkerindhold og lavt proteinind­hold. Dette kulhydrat/protein-forhold gør, at hjernens indhold af signalstoffet serotonin stiger. Serotonin formidler nogle hjernesignaler, der føles behagelige. Serotonin modvirker negative følelser som spænding, vrede, depression og forvirring. Chokoladetrang kan derfor være hjernens råb om hjælp efter at dulme disse negati­ve følelser.

Chokoladetrangen kan også skyldes, at chokolade har et højt magnesiu­mindhold, så det er måske et tegn på magnesiummangel.

Der er dog også nogle eks­perter, der mener, at chokoladetrang simpelthen skyldes, at chokolade smager utrolig godt. Den intensive smagsoplevelse kan give en dyb følelse af tilfredshed – og der­med måske kompensere for manglende tilfredshed på andre områder af livet.

Læs også
Kakaobønner – et af naturens mirakler
Chokolade og et godt helbred
Mørk chokolade er sundt og livsforlængende
Magnesium gavner mere, end du måske går og tror
Magnesiummangel – mulige konsekvenser
Kolde hænder skyldes måske magnesiummangel
Når din krop vil fortælle dig noget…
Hvorfor kan man ikke sove, hvis man er sulten?

Kilde
Kurzer MS. Women, food and mood. Nutrition Reviews. 1997;55(7):268-276.