I Regionsposten af 2. marts 1980 kan man læse, at 825 mænd har fået nyt hår i England i løbet af de sidste to år. Det foregår ved hjælp af operationer, hvorved hudlapper transplanteres fra nakken og over på den skaldede isse. Prisen varierer fra 10.000 kr. og op til 30.000 kr.
I samme artikel kan man læse, at omkring hver tredje danske mand har problemer med skaldethed, og problemerne starter tidligere og tidligere. I enkelte tilfælde begynder mænd allerede i 21-årsalderen at miste håret.
I mere end ti år har jeg interesseret mig for hårets forbindelse med kroppens syre/base-balance. Når unge mænd i tyverne får tyndt hår og begyndende skaldethed og henvender sig til mig, så viser det sig uden undtagelse, at de indtager alt for megen syreholdig føde. Så snart de holder op med det syreholdige og går over til basedannende mad og drikke, så standser håraffaldet, og de små tynde fronthår begynder efterhånden at vokse normalt igen. Også for tidlig gråhårethed har syreoverskud som hovedårsag, således at håret ofte mørkner igen ved overgang til en mere grønsagsrig kost, dvs. mindst ½ kg grønsager pr. dag.
Nærmere forståelse for hårets ernæring fik jeg en gang jeg så en tegning af en forstørret hårsæk. Den viste, at hver hårrod er omslynget af et tæt lymfekarnet. Her kom mine erfaringer med syge mennesker mig til gode. Jeg har nemlig fundet ud af, at hvert eneste menneske, som fejler noget med lymfen, fx hævede lymfekirtler, altid har for megen syre i kroppen, og at fire ugers diæt med overvejende basisk kost (kartofler, grønsager og sødmælk) kunne få disse kirtler til at genvinde normalstørrelsen. Samme diæt kan også standse håraffald!
Det mest skadelige for hårvæksten er syreholdige drikke som øl, vin, spiritus, cola, sodavand (undtagen Ramløsa og danskvand), frugt- og bærsafter, kaffe, almindelig te og alle sure mælkearter. Tilbage bliver rent vand, søde mælkearter som sød- og skummetmælk, hjemmepressede grønsagssafter samt urtevandet fra kogte grønsager. Af urteteer er løvetand- og brændenældete de bedste for håret. De to sidste kan også indgnides i hårbunden morgen og aften, eller duppes på en skaldet isse, hvor der endnu er ganske små hårfnug tilbage. Det er da sket gang på gang, at den standsede hårvækst er kommet i gang igen, også hvor det drejede sig om en helt bar plet indimellem det andet hår. Da kan der først komme små hvide hår, men bagefter får hårene den normale farve.
Læs også
Frede Damgaard: Syre/base-balancen
Syre/base-balancen: Syredannende fødevarer
Syre/base-balancen: Basedannende fødevarer
Eva Lydeking-Olsen: Syre/base-balancen
Jojobaolie – ørkenens flydende guld
Sjove facts om hår
Kilde
Julia Vøldan, NY TID OG VI, april 1980.
—
Julia Vøldan, født 1922, død 1988, var en af vores helt store helseforkæmpere. Hun var optaget af kroppens plus- og minus balance, syre/base-balance og søvnbalance. I 1978 blev Julia Vøldan ansat ved Raastrup Kursted ved Svendborg. Hun gjorde en kæmpe indsats for stedet, som blev kendt i vide kredse og meget besøgt. Julia Vøldan havde et stort navn hos vegetarer. Hun er bl.a. forfatter til bogen ”Plus-Minus-Balancen”, der er solgt i store oplag, ligesom hun var en efterspurgt foredragsholder. Da hun forlod Raastrup Kursted i 1982, åbnede hun sit eget kursted i Jyderup på Sjælland.