Godt at vide Personlig pleje og wellness

Jojobaolie – ørkenens flydende guld

Jojobaolie er en lækker vegetabilsk olie, der klassificeres som en flerumættet fedtsyre med en sjælden kemisk struktur. Dens smeltepunkt ligger meget nær legemstemperaturen, hvilket gør den særdeles velegnet til kosmetisk brug.

Hvor findes jojoba?

Jojoba (Simmondsia chinense) er en plante, der vokser frit på den saltholdige, ufrugtbare ørkenjord i det sydlige Californien og Arizona og i den vestlige del af Mexico.

Denne usædvanligt hårdføre, stedsegrønne busk, der kan overleve både kraftige ørkenvinde, lange perioder med temperaturer på over 40°C og måneder uden vand, bliver op til 100 år gammel og sætter i sin lange livscyklus olieholdige frø, hvoraf der presses en voksagtig væske. Denne olie, undertiden, kaldt ‘det flydende guld’, er i århundreder – og længe før Columbus opdagede Amerika – blevet brugt af indianerne som et middel til at holde håret rent og skinnende og til behandling af hårtab og hudsygdomme.

Anvendelse

Jojobaolie er godt til pleje af håretNår jojobaolie anvendes i håret og på hovedbunden, er den bemærkelsesværdigt effektiv over for talg, som er den fedtholdige substans, der udskilles af fedtkirtlerne i hovedbunden. Hårtab, der ikke er arveligt betinget, men forårsaget af talgudskillelse, optræder sammen med skældannelse. Denne tilstand giver en abnorm cellefornyelse af hornagtigt skæl, som hæfter sig til hinanden og hovedbunden. På denne måde forsinkes den nye cellemodning. Dette problem kompliceres, når talgcellerne fortsætter med at udskille talg, og skællene bliver skorpede af sekretionerne. Herved forhindres talgcellernes normale funktion, og hårvæksten hæmmes. Resultatet er hårtab, idet ny hårvækst forsinkes, når hårvæksten kommer ind i et såkaldt hvilende stadium. De afkræftede hårsække hærder, og der indtræder et unormalt stort hårudfald, der kan ende med skaldethed.

Jojobaolie ikke alene opløser aflejret talg, men gør også hårbunden mindre syreholdig og nedsætter dermed udskillelsen af nyt talg. Jojobas høje jodindhold hjælper med til at beskytte hår og hovedbund mod bakterieangreb. Når man har behandlet med jojobaolie, er de før tilstoppede hårsække rensede, og cellerne i overhuden stimuleres til ny hårvækst. Ved behandling af hår- og skælproblemer masseres olien ind i hovedbunden en halv time, før håret vaskes med en shampoo, der sikrer en skånsom rensning af håret.

Hudlæger har endvidere fundet ud af, at jojobaolie er effektiv over for akne (uren hud), tør hud, solskoldning og ved heling af sår og rifter. Olien kan også modvirke tørre, sprukne fødder. Jojobaolien indgnides direkte på de steder på kroppen, der ønskes behandlet.

Læs også
Bedre gennemblødning, mere hår
Forebyg tyndt hår og skaldethed
Kisel gør håret tykkere
Skænderier hæmmer sårheling
Massage med de rigtige olier er ren velvære
Djævleklorod: Roden fra Kalahari-ørkenen

Kilder
V. King 1979
Ol Wissenschaft 1984
Basis Informs arkiv 1986.