Godt at vide

Stress øger ikke kræftrisiko

En stor dansk undersøgelse blandt mere end 300.000 forældre afliver myten om, at stress øger din kræftrisiko. I undersøgelsen indgik 21.000 forældre, der i årene 1980 til 1996 mistede et barn. Forældrenes kræftforekomst blev sammenlignet med kræftforekomsten blandt næsten 300.000 sammenlignelige forældre.

Mange har ment, at stress nedsætter kroppens immunforsvar og dermed øger risikoen for kræft. Denne undersøgelse tyder ikke på, at det er tilfældet ifølge professor Jørn Olsen og Jiong Li fra Center for Epidemiologisk Grundforskning på Århus Universitet, der stod bag undersøgelsen.

Forskerne fandt ingen øget forekomst af brystkræft eller anden hormonbetinget kræft hos de forældre, der havde været ude for den ekstremt følelsesmæssige belastning at miste et barn.

Mødre – men ikke fædre – der har mistet et barn, har lidt større risiko for de kræftformer, der sættes i forbindelse med tobaksrygning. Det peger på, at stress snarere påvirker levevanerne, mere end det er den direkte årsag til kræft.

Lecithin kan påvirke din kræftrisiko i positiv retningLæs også
Stress forårsager mange sygdomme
Plantestoffer, der kan mindske kronisk stress
Lecithin mod stressrelaterede sygdomme
Sådan kan du nedsætte kræftrisikoen med målrettet kost og kosttilskud
Løg mindsker din kræftrisiko
Gulerødder kan medvirke til at nedsætte risikoen for kræft
Undersøgelse afdækker kræftrisikoen fra røntgenstråler

Kilde
Cancer
den 15. november 2002.