Godt at vide

Dopamin og serotonin

Dopamin og serotonin er såkaldte neurotransmittere, som påvirker den måde, du anskuer verden omkring dig på. Og fordi de spiller en rolle for det gode humør, kaldes de begge ofte for ”lykkehormoner”. Men der er tale om to forskellige stoffer, der har forskellige virkninger på dine følelser, din motivation og din opfattelse af nydelse – hver på sin vigtige måde.

Her får du en gennemgang af forskellene og en forklaring på, hvorfor det er vigtigt at holde begge stoffer i balance, hvis du vil leve dit liv fuldt ud.

Hvad er forskellen?

Serotonin og dopamin er begge neurotransmittere – dvs. kemiske budbringere fra vores nerveceller til kroppens celler og muskler. De ”meddelelser”, de bringer videre, har relation til kropsfunktioner, som vi ikke engang tænker over, fx åndedrættet og humørreguleringen.

  • Serotonin er af afgørende betydning for fordøjelsen, et velfungerende sexliv og knoglestofskiftet og er i sidste ende med til at regulere dine følelser. Når der er balance i dit serotoninniveau, er dit humør og dit velbefindende mere stabilt.
  • Dopamin er en anden type neurotransmitter, som står for din oplevelse af nydelse. Når du oplever noget behageligt, fortæller den dopamin, der frigives, til hjernen, at ”det her føles godt”, og det motiverer dig til at gentage aktiviteten, så du kan oplevere den samme følelse igen og igen. Et sundt dopaminniveau vil fremme din motivation og evne til at koncentrere dig.

Samarbejder serotonin og dopamin?

Neurotransmittere som dopamin og serotonin er tæt sammenknyttede og spiller ekstremt komplekse roller i kroppen. Serotonin hæmmer mange former for impulsiv adfærd, mens dopamin kan fremme denne type adfærd. Balance er derfor nøgleordet her. Et lavt serotoninniveau kan føre til dårlig regulering af dopaminsystemet. Og dette kan føre til impulsive aktiviteter i jagten på nydelse.

For lidt dopamin er sat i forbindelse med nedsat motivation, besvær med at koncentrere sig og manglende interesse i aktiviteter, man tidligere har sat pris på. På samme måde kan for lidt serotonin have en negativ indvirkning på det mentale og emotionelle helbred.

Er dopamin og serotonin to sider af samme sag?

Dopamin og serotonin har virkninger, der ligger tæt op ad hinanden i kroppen, men der er tale om to forskellige stoffer.

Dopamin produceres primært i centralnervesystemet og frigives til kroppen, når du oplever – eller forventer at opleve – noget behageligt, fx at spise lækker mad eller lytte til din favoritmusik. Dopamin påvirker også hukommelsen, de kognitive evner, søvn, koncentrationsevne og evnen til at opfatte nye informationer.

Serotonin spiller derimod en rolle i den måde, hvorpå vi forholder os emotionelt til det, der sker omkring os, og kan påvirke, hvordan vi har det. Et godt serotoninniveau kan fremme det gode humør og få dig til at føle dig rolig og fokuseret. Serotonin er også med til at regulere kropslige funktioner som sammentrækninger i tarmen, hvor mere end 90 % af kroppens serotonin befinder sig.

Kan kaffe øge dopaminmængden?

Ja, en kop kaffe sætter ikke blot gang i dagen – den kan også øge dit dopaminniveau. Kroppen nyder den energigivende fornemmelse, som koffein medfører på kort sigt. Indtagelsen af koffein blokerer for visse receptorer, der fortæller din hjerne, at du er træt. I stedet føler du dig skarp – den medfølgende kickstart til adrenalinforsyningen giver dig et skud energi.

Dette lyder alt sammen meget godt, men overdrevet kaffedrikkeri kan på langt sigt blive et problem. Som alt andet, der udløser en forøgelse i dopaminmængden, kan det blive vanedannende. Når koffeinsuset lægger sig, falder kroppen lidt sammen, og dit energiniveau kan ende med at være lavere, end før du fik en kop kaffe. Og så er det meget fristende at ty til endnu en kop kaffe (eller måske er du allerede på den tredje) for at få adrenalinet til at flyde frit igen. At fastholde kroppen på et konstant forøget stimuleringsniveau er ikke sundt i det lange løb.

Men ok, der er værre laster end kaffeafhængighed. Det er på ingen måde forkert at nyde en kop kaffe. Men sørg for at tage dig godt af din krop og din hjerne ved at få en god nats søvn og spis en næringsmættet kost dagen igennem, så du har naturlig energi nok til hele dagen. Så har du overhovedet ikke brug for al den koffein!

Hvordan nulstiller man dopaminniveauet?

Der findes ikke en specifik RESET-knap til disse neurotransmittere, men med de tips til en sund livsstil, du kan se herunder, kan du booste dit dopaminniveau naturligt (og de kan også medvirke til at holde dit serotoninniveau stabilt):

B12-vitamin kan medvirke til at øge mængden af dopaminMeditation

Som et led i reguleringen af dopaminniveauet er det vigtigt at finde et roligt tidspunkt og trække dig lidt fra verden omkring dig. Brug 5-10 minutter af hver dag på at meditere og lad tanker (både positive og negative) forsvinde fra din hjerne.

Motion

Det såkaldte ”Runner’s high” er et skud dopamin, der er godt for kroppen. Hvis du ikke lige er til løb, kan du sagtens opleve sammen form for eufori ved andre former for motion – uanset om du kan lide at gå, spille volleyball eller løfte vægte.

God søvn

Otte timers god søvn pr. nat er af afgørende betydning, for at hjernen og kroppen kan fungere optimalt. Søvnen gør, at hjernen lader op efter en lang dag og resetter neurotransmitterniveauet.

Magnesium kan medvirke til at øge mængden af dopaminKosttilskud

Vidste du, at du naturligt kan booste dit dopaminniveau ved at tilføje et par naturlige næringsstoffer til dit dagsprogram? Start med curcumin, B12-vitamin (i form af adenosylcobalamin), magnesium og fiskeolie.

Frisk luft og sollys

En af de letteste måder at øge dopaminniveauet naturligt på er ved at opholde sig udendørs. Sollys og D-vitamin kommer du meget langt med, når det gælder om at booste både humør og andre vitale funktioner. Hvis din livsstil eller den breddegrad, du lever på, ikke lige gør det muligt for dig at få masser af sollys hver dag, kan du tage et tilskud af D-vitamin (også kaldet ”solskinsvitaminet”).

Fokus på din sundhed

Forsøm ikke dit helbred. Det lyder måske som en selvfølge, men hvis de fleste af dine måltider er junkfood, og du bruger al din fritid på at sidde på sofaen og se Netflix-serier i lange baner, så er det om at komme i gang med at prioritere dit helbred højere. Begynd at spise frisk frugt, grønt og magert kød. Og vigtigst af alt: Sørg for, at du har tid til familie, venner og aktiviteter, du bliver glad af at foretage dig.

Læs også
Serotonin er vigtigt for vores moralske dømmekraft
Placebo-effekten psykologisk set
Melatonins immunstimulerende virkning
Curcumin modvirker celleskader forårsaget af kronisk stress
Methyl B12 – også godt for søvnen
Magnesium: Også et våben mod stress
Kokain giver fosterskader
Lykke-smoothie

Kilder
Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. National Academies Press (US), 2001, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223808/
Cadman, Bethany. Dopamine deficiency: What you need to know. Medical News Today, 2018, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320637
Julson, Erica. 10 Best Ways to Increase Dopamine Levels Naturally. Healthline, 2018, https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-dopamine
Vandergriendt, Carly. What’s the Difference Between Dopamine and Serotonin? Healthline, 2020, https://www.healthline.com/health/dopamine-vs-serotonin