Godt at vide

Lidt om hår

Hvor længe holder et hår, inden det tabes? Og hvorfor er mænd langt mere behårede end kvinder?

Hår vokser ikke altid lige hurtigt, men gennemgår forskellige faser. Et hårs vækstfase varer normalt to til seks år, hvorefter der kommer en såkaldt overgangsfase på nogle uger, hvor hårløget, der danner håret, løsner sig. Hårløget sidder i hårsække, der findes overalt i huden, undtagen på håndflader og fodsåler. Samtidig med, at det gamle hårløg mister sin forankring i hårsækken, dannes et nyt hår, som skubber det gamle ud.

Mænd er generelt mere behårede end kvinder. Det skyldes det mandlige kønshormon androgen. Hormonet androgen gør, at mænd i modsætning til kvinder har hårvækst i ansigtet, ved øret, i næsebor og på brystet samt kønsbehåring, der vokser op mod navlen.

Kroppens behåring, især den på hovedet og ved kønsorganerne, bliver påvirket af hormoner. Og da man i sin levetid går gennem forskellige stadier med hensyn til hormonproduktion, kan disse udsving ses på hårvæksten. Hos ældre aftager den hormonale påvirkning, så hårvæksten bliver mindre.

Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at kroppen får de nødvendige næringsstoffer gennem kosten eller kosttilskud. Det spiller endvidere en rolle, at fordøjelsen er i orden, hvis ikke, kan det ofte føre til hudproblemer og hårtab.

Læs også
Sjove facts om hår
Sådan vokser dit hår
Hårtab og hjertesygdom
Kan hårtab hos mænd skyldes mangel på D-vitamin?
Henna til håret og kroppen
Forebyg tyndt hår og skaldethed
Kisel gør håret tykkere
Forbrugererfaring: Gode råd om hennapulver fra en frisør
Julia Vøldan: Hvad man selv kan gøre for ikke at tabe sit hår