Godt at vide

Lys gør dig glad om vinteren

Når dagene bliver kortere og mørkere, får mange mennesker også et ”gråt skær”. De bliver nedtrykte, er konstant trætte, tager ikke rigtigt del i noget og har ikke lyst til noget. SAD (Seasonal Affective Disorder) eller vinterdepression kalder lægerne denne tilstand, og de almindelige symptomer er træthed, sløvhed og en tendens til at spise og sove for meget.

Men lysterapi kan hjælpe! Lyset virker gennem øjnene og synsnerven på epifysen. Dette hasselnødstore organ findes nederst i bunden af hjernen og kaldes også for ”det tredje øje”. Og det er nøglen til vores velbefindende.

Den mest effektive kur er at udsætte patienterne for meget stærkt lys (20 gange stærkere end normal indendørsbelysning). Normalbehandlingen består i at sidde i en halv time omkring 45 cm fra en 10.000 lux lysboks anbragt i en vinkel på 45 grader. Patienten kan læse eller skrive under behandlingen og behøver ikke stirre på lyskilden. I den største undersøgelse af lysterapi (som ikke må forveksles med den form for lyspåvirkning, man får i et solarium) fik patienterne lys­bade med 2.500 lux 2 x 2 timer om dagen – inden daggry og efter mørkets frembrud. Behandlingen stod på i adskillige uger, og samtlige patienter oplevede en forbedring af deres depressive tilstand.

Man har kunnet påvise en forbedring i fedt- og proteinstofskiftet samt aktivering af hormonkirtlerne i hypothalamus, hypofysen og binyrebarken ved hjælp af lyspåvirk­ningen.

Lys har, uafhængigt af tidspunktet på dagen, en stærkt angstdæmpende virkning. Desuden forbedrer det humøret og hjælper en til at komme ud af sengen om morgenen. Lysterapi kan desuden sænke kulhydratbehovet til det niveau, det ligger på om sommeren. Også hos personer, der ikke lider af vinterdepression, kan et lysbad hæve humøret.

Der findes en række speciallamper på markedet, nogle med mulighed for at skrue langsomt op for styrken af lyset, så man vågner op i “fuldt dagslys” selv på de mørke morgener.

Læs også
Hvad forstår man ved vinterdepression?
D-vitamin kan lindre din vinterdepression
Sund og rask om vinteren
Behandling med stærkt lys afbøder søvnløshed
Psoriasis kan bedres med stress-reduktion og lysterapi
Perikon mod lette til moderate depressioner
Sådan får du energien op om vinteren

Kilde
Journal of the American Medical Association, bd. 270, nr. 22, 1993, pp. 2717-20.