Folkesundhed Godt at vide

Kan nigellafrø medvirke til at hæmme udviklingen af kræft?

Frø fra nigella sativa (sortkommen) har i århundreder været et vigtigt krydderi og naturmiddel mod mange sygdomme i den gamle lægekunst, men der mangler en tilbundsgående analyse af, om nigellafrø også har en virkning mod kræft.

Mange aktive indholdsstoffer er blevet isoleret fra nigella sativa, herunder thymoquinon, thymohydroquinon, dithymoquinon, thymol, carvacrol, nigellimin-N-oxid, nigellicin, nigellidin og alfa-hederin. Desuden har man identificeret ganske mange farmakologiske virkninger ved sortkommenfrø, -olie, -ekstrakt og disses aktive ingredienser:

  • Nigellafrø fås i form af kapsler med nigellaolieimmunstimulerende
  • betændelseshæmmende
  • blodsukkersænkende
  • blodtrykssænkende
  • astmadæmpende
  • antimikrobial
  • parasitdræbende
  • antioxidant.

Men kun få har gennemgået de medicinske egenskaber ved nigella sativa og beskrevet de kræfthæmmende egenskaber. En søgning i den medicinske litteratur har vist, at der på det seneste er udført mange forsøg med de kræfthæmmende aktiviteter ved nigella sativa og nogle af dets aktive stoffer, fx thymoquinon og alfa-hederin. Forsøg med akut og kronisk toksicitet har på det seneste bekræftet, at sortkommenolien og dens primære aktive ingrediens, thymoquinon, er sikkert, særligt ved oral indgivelse.

Formålet med denne analyse var at opsummere de ekstremt værdifulde forsøg, der er udført af forskellige forskergrupper i virkningen af sortkommenfrø, ekstrakter og aktive stoffer mod kræft. Af særlig interesse er de forsøg, der har forbindelse til den underliggende virkemekanisme, thymoquinon-afledte stoffer, nano-thymoquinon og kombinationer af thymoquinon og almindeligt anvendte cytotoksiske midler.Vi håber, at denne metaanalyse vil inspirerede andre forskere til at foretage yderligere prækliniske og kliniske forsøg for at evaluere den kræfthæmmende aktivitet ved Nigella sativa og plantens aktive indholdsstoffer og ekstrakter.

Prøv en kop te med nigellafrøLæs også
Nigella – det vigtigste frø, du kan putte i munden
Olien fra nigellafrø kan også fås i dråbeformNigellafrø – faraonernes styrkende kraft
Nigellafrøets diabetes-hæmmende virkning
Olivenolie beskytter mod hjerteinfarkt og kræft – og plejer din hud
Vitaminer og sund livsstil øger chancen for at overleve brystkræft

Kilde
Randhawa MA, Alghamdi MS. Anticancer activity of Nigella sativa (black seed) – a review. Am J Chin Med. 2011;39(6):1075-91.