Folkesundhed

Acetylsalicylsyre før operation er ikke en god idé

Et forsøg, der blev præsenteret ved årsmødet i American College of Cardiology og offentliggjort i New Eng­land Journal of Medicine viser, at acetylsalicylsyre (fx kodimagnyl, aspirin, treo og magnyl) før en operation kan gøre mere skade end gavn. For­søget omfattede lidt over 10.000 patienter, der skulle opereres (dog ikke hjerteoperationer). Halvdelen fik 200 mg acetylsalicylsyre lige før operationen, mens den anden halvdel fik placebo. Forsøgsgruppen fortsatte med at tage 100 mg acetylsalicylsyre i en måned efter operation.

Det viste sig, at 7% af patienterne i forsøgsgruppen (351) fik et hjerteanfald eller døde inden for 30 dage ef­ter operationen sammenlignet med 7,1% (355) af placebogruppen, hvilket viser, at der ikke er noget at hente ved at tage acetylsalicylsyre.

Mere signifikant er det, at 230 personer i acetylsalicylsyre-gruppen oplevede udbredt blød­ning i forhold til 188 i placebogruppen. Der var ingen forskel på resultaterne hos de patienter, der regel­mæssigt tog en kodimagnyl dagligt, og de, der kun tog midlet lige før operationen. “Hjerteanfald og dødsfald kan ikke forebygges, men man øger risikoen for signifikant blødning”, siger forsøgsleder dr. P.J. Devereaux.

Det, vi kan lære af dette forsøg, er, at man skal holde op med at tage acetylsalicylsyre to dage før en operation – i samråd med lægen, hvis du får midlerne på recept. Et senere forsøg har vist, at Clonidin, som 20 % af alle patienter med åreforkalkning får, heller ikke har en virkning og i værste fald kan være skadeligt.

Læs også
Acetylsalicylsyre – ikke uden risiko
Flere mavesår skyldes acetylsalicylsyre
Acetylsalicylsyre bør ikke anvendes til børn
Hjertemagnyl reducerer ikke risikoen for blodpropper eller andre sygdomme
Hvidløg kan beskytte hjertet mod skader efter operation
Ginkgo og ginseng kan måske påvirke narkose ved operationer

Kilde
N Engl J Med, 31. marts 2014