Folkesundhed

Blindtarm, milt, mandler – er det nytteløse organer?

Ganske vist regnes visse organer i den menneskelige krop for at være undværlige. Men også disse organer har en ganske specifik funktion i kroppen. Her er nogle af de vigtigste “overflødige” organer:

Blindtarmen

Her udvikles nogle af blodets forsvarsceller. Mennesker, som fra barndommen mangler blindtarmen, lider oftere af infektionssygdomme. Man fjerner praktisk talt aldrig hele blindtarmen, og det er også meget godt. For den virker som et forsvarsorgan og bekæmper bakterier og sygdomskim, der fortrinsvis findes i tyktarmen.

Nyrerne

Begge nyrer kontrollerer og afgifter kropsvæsker. Denne opgave kan også løses af én enkelt nyre, da de arbejder meget økonomisk. Men én nyre kan uventet svigte, og så der er presserende brug for den anden.

Milten

Næsten ingen ved, hvad milten, et organ i bughulen på størrelse med en knyttet hånd, er godt for. Men milten filtrerer cellerester og tager sig af nedbrydningen af røde blodlegemer. Ubrugelige blodlegemer bliver her markeret og senere ødelagt.

Mandlerne

Tidligere fjernede lægerne mandlerne hos børnene. Mandlerne er kroppens egne biofiltre, hvor sygdomsfremkalderne bliver hængende. I dag undgår man at fjerne betændte mandler, fordi operationen medfører ofte komplikationer, og undersøgelser har vist, at mandlerne er vigtige for udviklingen af barnets immunsystem.

Læs også
Mennesket – en fantastisk skabning
Hvad består vi mennesker egentlig af?
Har du god kontakt til din krop?
Kroppens advarselssignaler
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Sådan beskytter du dit helbred mod et aldrende immunforsvar