Forkølelse, influenza og andre Infektioner

Folk skræmmes til at bruge influenza-vaccine

Hvert år på et bestemt tidspunkt viser myndighederne stor omsorg for os alle sammen – ved at forsøge at skræmme os til at blive vaccineret for influenza.

Det samme sker i USA. Om efteråret arbejder Centers for Disease Control på højtryk for at varetage medicinalindustriens interesser ved at gennemføre kampagner for at øge antallet af borgere, der får en influenza-vaccination. CDC har gentagne gange brugt de nu velkendte 36.000 amerikanere, der hvert år dør af influenza – men statistikken er ikke nøjagtig, fordi langt størsteparten aldrig blev testet for, om de rent faktisk havde influenza: Statistikkerne omfatter også dødsfald som følge af “tilstø­dende” lungebetændelse. Desuden ignoreres andre faktorer, som bidrager til antallet af tilfælde af lunge­betændelse, fx mavesyreundertrykkende midler, immunforsvarsundertrykkende midler og narkose i forbindelse med operation.

Ifølge CDCs National Center for Health Statistics krævede influenza og lungebetændelse 62.034 liv i 2001 – heraf kunne de 61.777 tilskrives lungebetændelse og kun 257 influenza, og man identificerede kun influenzavirus i 18 tilfælde. Ifølge CDC dræbte den historiske “Hong Kong”-influenza i 1968-69 34.000 amerika­nere. Og alligevel hævder CDC, at 36.000 amerikanere årligt dør af influenza. Hvad sker der?

For nogle år siden stod der meget nøgternt i en artikel i British Medical Journal, at “hvis influenza ikke er en væsentlig dødsårsag, er kampagnerne klart overdrevne. Og ved vilkårligt at sætte influenza i forbindelse med lunge­betændelse bliver de tilgængelige data tendentiøse”.

Læs også
Forskellen på forkølelse og influenza
Hvad skal man gøre mod influenza?
D-vitamintilskud om vinteren kan beskytte mod influenza A
Ginseng og andre kinesiske urter mod influenza
Sådan beskytter du dit helbred mod et aldrende immunforsvar

Kilde
Laheij RJ, Sturkenboom MC, Hassing RJ et al. Risk of community-acquired pneumonia and use of gastric acid-suppressive drugs. JAMA, 27. oktober 2004;292.