Forkølelse, influenza og andre Infektioner Zink

Zink kan måske forkorte forkølelsen

Zink kan måske bruges til at behandle forkølelser. En gennemgang af tidligere studier i tidsskriftet Canadian Medical Association Journal viser, at zink kan forkorte forkølelsesperioden markant hos voksne.

Forskerne undersøgte 17 kliniske studier, der sammenlignede zinkindtag med placebo blandt mere end 2.100 personer i alderen 1-65 år. Data viste, at forkølelsesperioden blev forkortet med i gennemsnit halvanden dag for dem, der tog orale zinkpiller, i modsætning til dem, der ikke fik zink. Blandt voksne blev sygdomsperioden dog hele 2,5 dage kortere, mens der omvendt ingen effekt var blandt børn.

Zink har en gavnlig virkning mod forkølelseEn af årsagerne til den aldersbetingede effektforskel kan være, at voksne ofte tager en anden type zink end børn. Zinkmængden spillede også en rolle: Forkølelsessymptomerne forsvandt hurtigere hos dem, der tog en højere dosis zink, sammenholdt med dem, der tog den mindste dosis. De forskellige studier benyttede forskellige doser af zink.

Forskerne har ikke noget bud på, hvorfor zink har en hæmmende effekt på rhinovirus, den hyppigste årsag til forkølelse, men én forklaring kan være, at zink virker forstyrrende på de ansigtsnerver, hvor forkølelsesvirus samles. De personer, der tog zink, havde dog flere bivirkninger – to ud af tre oplevede oftere kvalme eller en ubehagelig metalsmag i munden.

Forskerne pointerer dog, at studierne, der ligger til grund for forskernes konklusioner, er så forskellige i kvalitet og fremgangsmåde, at man ikke helt kan anbefale zink til behandling af forkølelse.

Læs også
Kredsløbssygdomme, diabetes og zink
Zinkmangel kan øge risikoen for lungebetændelse hos ældre
Brems aldringen med multivitaminer!
Zink modvirker diarré hos børn
Zink til din lugtesans og smagssans
Laktoferrin kan måske reducere risikoen for luftvejsinfektioner
Pimpinelledråber

Kilde
Canadian Medical Association Journal,
doi: 10.1503/cmaj.111990.