Folkesundhed Immunsystem Zink

Zink til dit immunforsvar

Dit immunforsvar har brug for sporstoffet zink. Forskerne har forbundet mere end 90 enzymer, som er afhængige af zink. Disse enzymer forbinder de lange kæder af aminosyrer, som udgør hvert proteinmolekyle. Desuden stimulerer zink cellevæk­sten. Mineralet er nødvendigt for sårheling, reparation af genetisk materiale og aktivering af im­munforsvaret.

Alvorlig zinkmangel har vist sig at kunne forårsage unormale tilstande i kroppens immunforsvar. Hvis immunforsvaret skal være effektivt, skal der ske en massiv ophobning af hvide blodlegemer og neutrofiler inden for få timer efter, at infektionen er brudt ud, hvis man vil bekæmpe og udskille de indtrængende mikroorganismer. Men der er også behov for en anden type hvidt blodlegeme, en lymfocyt, hvis kroppens skal kunne dele og danne op mod 500 nye celler i løbet af fire dage. Hvis kroppen ikke kan danne disse forsvarsceller, svækkes immunforsvaret.

Forsøg viser, at hvis zink ikke findes i de mængder, der er nød­vendige, reduceres denne form for celledannelse, og immunreaktionen svækkes. Zink er formentlig essentielt for thymus-hormonernes funktion. NK-celler, der stimuleres af zink, kan finde frem til og ødelægge en virus- og bakterieomsluttet cel­le uden den forudgående sensitivisering, som kræves af andre lymfocytter. Disse NK-celler er krop­pens primære forsvar mod sygdom, og zink er nødvendigt for at holde produktionen af dem i gang.

Zink har stort betydning for dit immunsystem

Læs også
Zink kan måske forkorte forkølelsen
Zink – et af de vigtigste næringsstoffer
Bumser forsvinder med zink
Tinnitus og zinkmangel
Brems aldringen med multivitaminer!
Kredsløbssygdomme, diabetes og zink
Virus – den usynlige dræber
Anprisninger: Zink

Kilde
Prevention, 1985: 65-66.