Immunsystem Sund kost og livsstil

Carotenoider – hvad gør de for min krop?

Får du nok carotenoider og andre antioxidanter hver dag, kan du holde kroppens celler hele og raske, og du har dermed en god chance for at nedsætte risikoen for de nedbrydende sygdomme, som skyldes iltningsskader eller skader som følge af frie radikaler.

Frie radikaler produceres ganske normalt som følge af de aktiviteter, der foregår i cellerne – en nødvendig og endog ønskværdig kropsfunktion. Men for mange frie radikaler som følge af forkert livsstil, usunde kostvaner, visse lidelser samt miljømæssige påvirkninger kan beskadige cellerne og øge din risiko for at udvikle sygdom. Celleskader som følge af de frie radikalers angreb er sat i forbindelse med åreforkalkning og andre former for hjertesygdom, for tidlig aldring, dannelse af grå stær, aldersbetinget makulær degeneration (AMD) og leddegigt.

Forskningsresultater tyder på, at carotenoider

  • kan styrke immunforsvaret
  • er effektive til behandling af erythropoietisk protoporfyri – en arvelig hudsygdom, hvor huden bliver ekstremt lysfølsom
  • aktiverer den genekspression, som er involveret i cellernes indbyrdes kommunikation
  • beskytter huden mod UV-stråler.

Der er væsentlige ernæringsmæssige helsefordele ved naturlige carotenoider – enten fra kosten eller via et godt, naturligt kosttilskud, fx Sunprep fra Natur-Drogeriet. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
10 faktorer, der booster dit immunforsvar
Carotenoider – naturens hjælp mod sygdom
Lycopen gør dig sundere
Carotener og kræft i æggestokkene
Lutein kan beskytte mod tyktarmskræft
Immunforsvar, lymfocytter og betacaroten
E-vitamin og immunforsvar
Zink til dit immunforsvar