Diabetes Sund kost og livsstil

Diabetisk nefropati? Broccoli kan være en del af løsningen

Forskningsresultater, der blev præsenteret på årsmødet 2021 i American Association for Anatomy, har vist, at stoffet phenethyl-isothiocyanat (PEITC), som bl.a. findes i brøndkarse og broccoli, virker mod diabetisk nefropati – dvs. kronisk nyresygdom, som udvikler sig hos ca. hver fjerde diabetiker.

Diabetisk nefropati er en alvorlig mikrovaskulær diabetes-komplikation – og den er hovedårsagen til terminal nyresygdom”, skriver forskerne under ledelse af Mohamed El-Sherbiny.

Sulforafan modvirker diabetisk nefropati

Tidligere forskningsresultater har vist, at stoffet sulforafan, som er i familie med PEITC, kan reducere nyreskader som følge af diabetes. Til dette forsøg vurderede forskerteamet virkningerne af PEITC i en rottemodel af diabetisk nefropati. Dyrene fik enten 3, 10 eller 30 mg PEITC pr. kg kropsvægt i otte uger. Man målte nyrefunktion, betændelse, iltningsbelastning, samlet antioxidant kapacitet, niveau af antioxidante enzymer, proteinglykering og nyrestruktur ved begyndelsen og afslutningen på behandlingsperioden.

Indgivelse af PEITC gav en forbedret nyrefunktion, en bedre oxidant/antioxidant-balance og mindsket inflammation og proteinglykering – og højere doser gav bedre resultater. Nyrernes struktur blev også bedre bevaret ved indgivelse af PEITC.

Konklusioner

”PEITC synes at kunne påvirke en af de alvorligste og mest smertefulde komplikationer ved diabetes”, skriver forskerne. ”PEITC findes naturligt i mange fødevarer – primært brøndkarse, broccoli, roer og radiser”.

”Vores forsøg er det første bevis for, at PEITC kan være effektivt som et naturligt forekommende stof til at modvirke alvorlige nyreskader hos personer med diabetes. Forsøget giver mekanistiske beviser for, hvordan PEITC kan bremse nyreskader som følge af diabetes ved at gå målrettet efter de forbundne stier, der er involveret i diabetisk nefropati, bl.a. inflammation, glykering og iltningsstatus”.

Læs også
Metformin kan medvirke til behandling af kronisk nyresygdom
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Antioxidanter kan måske beskytte mod skadelige virkninger af for lavt blodsukker
Raffineret korn øger risikoen for nyrekræft og BPH
Broccoli – den store beskytter
Radiser – velsmagende svampedræbere
Grønkål – en superfødevare
Radiser med hvidløg

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2021/4/april-whats-hot-articles#vegetable