Diabetes

Hvorfor får flere type II-diabetes?

Mere end en kvart million danskere har type II-diabetes, hvoraf over halvdelen er udiagnosticerede. Årsagen til, at flere får type II-diabetes, er primært for meget mad og for lidt motion.

Fakta om type II-diabetes

  • 250.000-300.00 forventes at have type 2 diabetes
  • Mere end 50 % er udiagnosticerede
  • Type II-diabetes ses helt ned til 30 års alderen – altså ikke en gammel mands sygdom
  • 400.000 danskere har nedsat glukosetolerance

Flere og flere fede mennesker

  • 9,5 % af den danske befolkning er svært overvægtige
  • Andelen af personer med svær overvægt er steget med 42 % fra 1987-2000
  • Stigningen i forekomsten af overvægt forklarer stigningen i diabetes udviklingen
  • Personer, der er fysisk inaktive, har større risiko for at få type II-diabetes

Hvad skyldes denne eksplosive vækst i overvægt?

Overvægt og fedme hænger sammen med en ubalance i energiindtag og energiforbrug. Udbuddet af færdigretter, fastfood-restauranter, snacks og sodavand er udvidet enormt.

Sådanne fødevarer har typisk et højt indhold af fedt, hurtige kulhydrater og mange kalorier. Flere har postuleret, at dette er skyld i den øgede forekomst af overvægt. Ifølge kostundersøgelser fra Fødevaredirektoratet, har danskerne taget budskabet til sig med mere frugt og mindre fedt.

Den fortsatte stigning i forekomsten af overvægt forklares med befolkningens tendens til at spise for mange kalorier i forhold til energiforbruget. Vi spiser for store portioner og er for lidt fysisk aktive. Et eksempel på megaportionernes indtrængen i vores hverdag er, at familie-sodavandsflasken er steget fra 1 liter til 1½ liter – det er endda muligt at købe 2 liters flasker. Samme udvikling ses i størrelsen på slikposerne osv. Fastfood-kæderne tilbyder megamenuer, hvilket betyder, at man får ekstra pommes frites og mere sodavand, svarende til 1.000 kJ oveni de i forvejen energitætte og fedt- og sukkerrige menuer.

Samtidig rører vi os mindre. Mange har stillesiddende arbejde. I fritiden ser vi mere fjernsyn (skifter kanal med fjernbetjening), sidder foran computeren eller spiller på tablets, og vi transporterer os mere i bil. Flere epidemiologiske undersøgelser viser en klar sammenhæng imellem fysisk inaktivitet og forekomst af diabetes.

Ud over ovenstående tendenser til ændringer i vores livsstil vil antallet af personer med diabetes også stige på grund af ændrede demografiske forhold. Antallet af ældre vil stige, hvilket betyder, at antallet af personer med type II-diabetes stiger, da alder ligeledes er en vigtig risikofaktor.

Baobabpulver - måske en del af løsningen ved type II-diabetesLæs også
Diabetes – find ud af, om du er i risikozonen!
Diabetes og motion
Diabetes og overvægt: Sådan taber du dig!
Alfa-liponsyre, diabetes og svær overvægt
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Lider du af diabetes type II? Prøv at se nærmere på baobab!
Bevægelse kan helbrede dig
Bevæg dig – og hold krop og hjerne i god form