I denne artikel får du et overblik over de kosttilskud, der har betydning for diabetikere – og hvorfor de er så vigtige:
Alfa-liponsyre
Alfa-liponsyre er en fysiologisk antioxidant, der har en sundhedsfremmende indvirkning på diabetisk neuropati (degeneration af de perifere nerver), som er en almindelig senkomplikation til diabetes. Iltningsbelastning menes at spille en rolle i sygdommens udvikling. Forsøg med dyr og mennesker har påvist, at alfa-liponsyre er meget effektivt til behandling af diabetisk neuropati.
Efterhånden som forskning i antioxidanternes beskyttende rolle ved en række neurologiske sygdomme fortsætter, ser det ud til, at antioxidantbehandling har signifikante sundhedsfremmende virkninger, når det gælder om at reducere den medfølgende bevægelsesindskrænkning. Disse dokumenterede fordele kan have stor indflydelse på livskvaliteten hos de personer, der lider af sygdommene – og det gælder en stor del af den ældre befolkning.
B6-vitamin
B6-vitamin synes at give betydelig beskyttelse mod udviklingen af diabetisk neuropati, og da diabetikere med neuropati ofte mangler B6-vitamin, vil de have gavn af tilskud.
B12-vitamin
Methylcobalamin reparerer også nerveskader og skal tages sammen med B12-vitamin. B12-vitamin kan medvirke til at forebygge diabetisk neuropati.
Carnitin
Carnitin-tilskud til diabetikere reducerer i betydelig grad det samlede serumindhold af fedtstoffer og øger HDL-kolesteroltallet. Desuden øger det alfa-oxideringen af fedtsyrer, hvilket muligvis spiller en rolle for forebyggelsen af diabetisk ketoacidose.
Coenzym Q10
Anbefalet dagsdosis 80 mg pr. dag. Stoffet forbedrer cirkulationen og stabiliserer blodsukkeret.
C-vitamin
C-vitamin bevarer cellerne. Det er ikke diabetes i sig selv, der dræber mennesker, men derimod alvorlige komplikationer som hjertesygdom og blindhed. Og det er her, C-vitamin kommer ind i billedet. Forsøg viser, at C-vitamin kan mindske de skader, der forårsages af frie radikaler på proteiner, samt hjælpe med til at forebygge, at sukkeret inden i cellerne omdannes til sorbitol, et sukkeralkohol, som cellerne hverken kan forbrænde til energi eller fjerne.
“Sorbitol-ophobning er nævnt som årsag til diabetes-relaterede øjen-, nerve- og nyreskader”, siger John J. Cunningham, Ph.D., professor i ernæring ved University of Massachusetts at Amherst. I et forsøg foretaget her faldt sorbitol-indholdet i de røde blodlegemer hos mennesker med diabetes type 1 fra dobbelt mængde til normalt niveau efter indtagelse af 100 og 600 mg C-vitamin om dagen i en periode på 58 dage. Det ophobes i celler og afbryder et bredt spektrum af biokemiske reaktioner. “Dette er vigtigt, fordi det kan betyde, at over tid vil diabetikere, som får store mængder C-vitamin, få færre komplikationer “, forklarer Dr. Cunningham. “Det, at stoffet kan gennemtrænge alle væv i kroppen, og dets lave toksicitet gør, at C-vitamin er et klart bedre valg end medicin med samme virkning”. C-vitamin er essentielt til diabetesbehandling, fordi det har en stor indvirkning på kroppens funktioner.
Sorbitol bruges i øvrigt som sødemiddel i visse diætfødevarer. Men det udgør ikke nogen fare for personer med diabetes, siger dr. Cunningham. “Sorbitol i kosten optages dårligt”, siger han. “Og det transporteres ikke ind i cellerne – og det er det eneste sted, det kan gøre skade”. Læger, der anbefaler C-vitamin mod diabetes, foreslår alt mellem 100 og 8.000 mg pr. dag. I sit forsøg fandt dr. Cunningham frem til, at 100 mg C-vitamintilskud om dagen har lige så stor virkning som 600 mg hos personer, der allerede får den anbefalede dagsdosis (60 mg) via kosten. For nogle kan doser på over 1.200 mg fremkalde diarré.
Essentielle fedtsyrer
Særligt omega-6 (GLA) har vist sig at give betydelig beskyttelse mod udviklingen af diabetisk neuropati, mens omega-3 olierne beskytter mod åreforkalkningsprocesser og øger insulin-udskillelsen hos ikke-insulinafhængige diabetikere. Mangel på essentielle fedtsyrer kan være den underliggende årsag til diabetes, og tilskud kan mindske den mængde insulin, der er nødvendig.
E-vitamin
E-vitamin er en vigtig antioxidant. E-vitamin fås kun i små mængder via kosten. Befolkningsundersøgelser har vist, at der sker en reduktion i antallet af hjerteanfald hos personer, der tager tilskud af E-vitamin. Mange forsøg viser værdien af E-vitamin til behandling af diabetes type II, fx gav forskere fra Louisiana State University 35 diabetikere 100 LE. E-vitamin pr. dag igennem tre måneder. I løbet af denne periode faldt deres blodsukkerniveau markant.
Hørfrøolie
Tilskud af hørfrøolie kan forebygge visse problemer i forbindelse med EPA-tilskud ved diabetes.
Krom
Krom er et essentielt mineral, der findes i små mængder i drikkevand og mange fødevarer. Forsøg har vist, at der sker et signifikant fald i det fastende blodsukkerniveau og insulinindholdet i serum, hvis diabetikeren indtager 200-1.000 mikrogram krom-picolinat om dagen.
Små mængder krom er nødvendige for mange kropsprocesser, og stoffet gør insulin mere effektivt til at gøre blodsukkeret tilgængeligt for cellerne. Flere og flere videnskabelige beviser tyder på, at mangel på krom kan føre til dårligere glukose-tolerans, og nogle få forsøg viser, at nogle diabetikere kan have stor nytte af kromtilskud (der som regel også indeholder picolinat – et stof, der øger optagelsen af krom i blodbanen).
Tilskud virker muligvis kun, hvis man i forvejen lider af krommangel. Type II-diabetikere har ofte et lavt serumindhold af krom, hvilket fører til insulinresistens og forhøjet triglycerid- og kolesterolniveau. Den gennemsnitlige mængde, man har brug for at få ind via kosten, er 200 mikrogram, men dette kan øges til 400 mikrogram. Krom er meget sikkert i disse mængder – og der er ingen rapporter om bivirkninger.
Magnesium
Magnesium kan også medvirke til at regulere blodsukkerniveauet ved at øge insulinets virkning og glukose-toleransen. Den anbefalede dagsdosis for magnesium er 350 mg for mænd og 280 mg for kvinder, men en bedre dosisanbefaling er ca. 3 mg pr. ½ kg kropsvægt. B6-vitamin er nødvendigt for transport af magnesium ind i cellerne.
Niacin og niacinamid
Niacin (B3 -vitamin) indeholdende enzymer spiller en vigtig rolle for energiproduktionen, fedt-, kolesterol- og kulhydrat-stofskiftet og produktionen af mange kropsstoffer, herunder køns- og binyrebarkhormoner. Niacin er ligesom krom en essentiel faktor for glukose-toleransen og dermed et meget vigtigt næringsstof ved for lavt blodsukker og diabetes. At supplere en diabetikers kost med niacin i form af niacinamid har vist sig at have mange sundhedsfremmende virkninger – først og fremmest mulig forebyggelse af udviklingen af diabetes type I.
Zink
Zink er involveret i stort set alle aspekter af insulinstofskiftet: Dannelse, udskillelse og udnyttelse. Mangel på zink kan have en sammenhæng med diabetes.
Læs også
Kosttilskud – vigtigere, end du tror
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…
Zink mindsker risikoen for diabetes type II
Mere omega-3 i blodet reducerer risikoen for diabetes
C-vitamin reducerer blodtryk og iltningsbelastning hos diabetikere
Diabetes – find ud af, om du er i risikozonen!
Diabetes og overvægt: Sådan taber du dig!
Nigellafrøets diabetes-hæmmende virkning
Lavere risiko for diabetes med C-vitamin, carotenoider og korn
Får du nok enzymer?
Kilder
The Johns Hopkins White Paper on Diabetes. Medletter Associates 1998.
ALTERNATIVE TREATMENTS FOR DIABETES af Simeon Margolis, MD, PhD, og Christopher Saudek, MD.
American Diabetes Association. Economic consequences of diabetes mellitus in the US, 1997.
Anderson R et al. Beneficial Effects of Chromium for People with Type 2 Diabetes, Diabetes 1996, 45(Suppl 2):124A.
Balch JF, Balch PA. Prescription for Nutritional Healing. Garden City park, NY: Avery Publishing, 1997.
Barnard J. Diet and Exercise in the Treatment of Non-Insulin-Dependent Diabetes, Diabetes Care (1994) 17:1469.
Barney P. Doctor’s Guide to Natural Medicine: Woodland Publishing, Inc. PO Box 160. Pleasant Grove, UT 84062 (1996).
Benett JC, Plum F. Cecil Textbook of Medicine, Philadelphia: W. B. Saunders, 1996.
Bethesda, MD: National Institutes of Health, 1995. NIH Publication No. 95-1468.
Beregninger foretaget af National Institutes of Health og Centers for Disease Control and Prevention på basis af data fra forskellige forsøg, bl.a. Third National Health and Nutrition Examination.
Survey (NHANES III), the National Health Interview Survey (NHIS) and U.S. Census estimates.
Cleary JP. Vitamin B3 in the treatment of diabetes mellitus: Case reports and review of the literature. J Nutr Med 1:217-225, 1990.
Cody V, Middleton E, Harborne JB. Plant Flavonoids in Biology and Medicine-Biochemical, Pharmalogical, and Structure-Activity Relationships. Alan R. Liss, New York, NY, 1986.
Cody V, Middleton E, Harborn JB, Beretz A. Plant Flavonoids in Biology and Medicine 2 – Biochemical, Pharmacological, and Structure-Activity Relationships. Alan R Liss, New York, NY 1988
Fitz-Patrick D. Diabetes and Hormone Center of the Pacific presents an article about herbs that reportedly can lower blood sugar levels. Endocrinology Diabetes Care 1998; 21(2):296-309.
Duke JA. The Green Pharmacy, St. Martin’s Press, 175 fifth Avenue, New York, NY 10010, (1997).
Elkins R. Bee Pollen, Royal Jelly, Propolis and Honey, Woodland Publishing (1996).
Fauci AJ et al. Harrison’s Principles of Internal Medicine, New York, McGraw-Hill, 1998.
Hardman JG, Limbird LE. Goodman and Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics, New York: McGraw Hill, 1996.
Harris MI et al. Prevalence of diabetes, impaired fasting glucose, and impaired glucose tolerance in U.S. Adults. Diabetes Care 1998; 21(4): 518-524.
Hurst JW. Medicine for the Practicing Physician, Stamford, CT: Appleton & Lange 1996.
Jones CL, Gonzalez V. Pyridoxine deficiency: A new factor in diabetic neuropathy. J Am Pod Assoc 68:646-53, 1978.
Pizzorno JE. A Textbook of Natural Medicine John Bastyr College Publications © 1985 Pizzorno & Murray.
Kuhnau J. The flavonoids: A class of semi-essential food components: Their role in human nutrition. Wld Rev Nutr Diet 24:117-91, 1976.
Lawrence Review of Natural Products: Facts & Comparisons, 1996.
Lewis and Elv-Lewis, 1977. Medical Botany. John Wiley & Sons, New York.
Mandrup Paulsen T et al. Nicotinamide in the prevention of insulin dependent diabetes mellitus. Diabetes Metabol Rev 9:295-309, 1993.
Murray MT. Encyclopedia of Natural Medicine, Prima, 1998.
National Diabetes Data Group, National Institutes of Health, Diabetes in America, 2. udgave. Noble, John. Primary Care Medicine, red. St. Louis, Mosby, 1996.
PDR for Herbal Medicine, Medical Economics Company, Montvale, New Jersey 07645, 1998.
Physicians’ Desk Reference. Montvale, NJ: Medical Economics Co., 1998.
Pick M et al. Oat Bran Concentrate Bread Products Improve Long-Term Control of Diabetes: A Pilot Study, J. Am. Dietetic Assoc., 1996 96:1254.
Pocoit F, Reimers JI, Andersen HU. Nicotinamide – biological actions and therapeutic potential in diabetes prevention. Diabetologia 36: 574-6, 1993.
Pozzilli P, Andreani D. The potential role of nicotinamide in the secondary prevention of IDDM. Diabetes Metabol Rev 9:219-30, 1993.
Rakel RE. Conn’s Current Therapy, Philadelphia: W.B. Saunders, 1998.
Report of the Expert Committee on the Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care, 1997; 20(7): 1183-97.
Rodriguez-Moran M. Lipid and Glucose Lowering Efficacy of Plantago Psyllium in Type 2 Diabetes. J. Diabet. Complications, 1998, 12:273.
Sharma RD et al. Hypolipidemic Effect of Fenugreek Seeds: A Chronic Study in Non-Insulin-Dependent Diabetic Patients. Phytotherapy Research 1996, 10:332.
Stern E. Successful use of Ariplex halimus in the treatment of type 2 diabetic patients. A preliminary study.
Sushil J et al. Effect of Modest Vitamin E supplementation on Blood Glucated Hemoglobin and Triglycerides Levels and Red Blood Cell Indices in Type l Diabetic Patients, J Am Coll of Nutrition, 1996 15:458.
Taylor RB. Family Medicine: Principles and Practice. New York: Springer-Verlag, 1998.
Tierney LM, McPhee SJ, Papadakis MA. Current Medical Diagnosis and Treatment, Stamford, CT: Appleton & Lange, 1998.
U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General, Atlanta, GA. U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, 1996.
U.S. Renal Data System. USRDS 1997 Annual Data Report. Bethesda, MD: National Institutes of Health, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 1997.
Yamanouchi K. Daily Walking Combined with Diet Therapy as a Useful Means for Obese, Non-Insulin-Dependent Diabetes Patients not Only to Reduce Body Weight, but also to Improve Insulin Sensitivity, Diabetes Care, 1995 18:775.