Kosttilskud

Antioxidanter: De vigtigste af de mindre kendte

De mest velkendte antioxidanter i vores kost er C- og E-vitamin og betacaroten, men hundredevis af andre antioxidanter findes naturligt i føde- og drikkevarer. Antioxidanter i blodbanen kan “neutralisere” stoffer ved navn frie radikaler – små, reaktive molekyler, som kan beskadige kroppens celler. Det hjælper med til at holde celler og væv raske – og bidrager dermed til et sundt kredsløb.

Antioxidanter er stoffer, der medvirker til at forebygge eller reducere iltningsbelastningen i kroppens celler og væv. De produceres naturligt af kroppen og/eller indtages – primært som ind­holdsstoffer i frugt og grønt. Stofferne er i stand til at stabilisere frie radikaler ved at afgive en elek­tron og samtidig ikke selv blive til frie radikaler. Sagt på en enkel måde: Antioxidanter beskytter kroppen mod de skadelige molekyler, vi er udsat for hver eneste dag.

  • Catechiner: Enkle flavanoler, som findes i kakao og andre levnedsmidler som fx grøn te.
  • Epicatechiner: En specifik type catechin, som findes i grøn te og kakao-ekstrakt.
  • Flavanoler: En gruppe af polyfenoler, der findes i mange plantebaserede levnedsmidler, fx bær, æbler, hvidløg, grøn te og kakao.
  • Polyfenoler: Et ord, der anvendes til at beskrive en bred gruppe af plantekemiske stoffer, som omfatter flavonoider. Mange polyfenoler har antioxidante egenskaber, findes i kakao-, rødvins- og granatæbleekstrakt.
  • Procyanidiner: Komplekse flavanoler fremstillet af et varierende antal sammenstillede monomerer, findes i vindruekerneekstrakt.

Læs også
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Hjerteanfald og antioxidanter
Visse antioxidanter kan medvirke til at forebygge mavekræft
Polyfenoler i kosten kan give dig et længere liv
Frie radikaler og aldringsprocessen

Kilder
Waterhouse AL, Shirley JR, Donovan JL. Antioxidants in chocolate. The Lancet, 348, 834, 1996.
Vinson JA, Proch J, Zubik L. Phenol antixodant quantity and quality in foods: coca, dark chocolate, and milk chocolate. J Ag Food Chem, 47: 4821-4824. 1999.
Wan Y et al. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. Am J Clin Nutr, 74:596-602, 2001.