A-vitamin Kosttilskud Zink

Akne – prøv med zink, A-vitamin og kostændring

Zink, en kostændring, der omfatter flerumættede fedtsyrer og en menneskeskabt form for A-vitamin kan hjælpe på akne, som der “ikke er noget at gøre ved”.

Gerd Michaelsson, M.D. fra Uppsala i Sverige har påvist, at

  • drenge, der lider af alvorlig akne, har et langt lavere indhold af zink i blodet end raske kontrolpersoner, men dette gælder ikke drenge, der lider af mild akne, og
  • både drenge og piger med alvorlig akne har et betydeligt lavere indhold af retinolbindende protein (en indikator for mængden af A-vitamin i blodet) i forhold til raske kontrolpersoner.

“En zinkfattig kost kan forværre akneangrebet eller få lidelsen til at bryde ud – specielt de pustulare reaktioner“, siger dr. Michaelsson. “Dette kan iagttages efter 10-14 dages forløb hos patienter, som er disponerede for akne”.

Dr. Michaelsson opdagede første gang forbindelsen mellem zink og akne, da han behandlede en patient for en sygdom kaldet acrodermatitis enteropathica. Denne patient led samtidig af akne. Dr. Michaelsson ordinerede zink for førstnævnte sygdom – og helt uventet skete der en klar forbedring i hans patients akne. Dr. Michaelsson begyndte derefter senere at eksperimentere med zink og akne.

Zink er et vigtigt våben mod akneLige så effektivt som tetracyklin

Forsøg med zink

I en af sine undersøgelser sammenlignede dr. Michaelsson zink og antibiotika-præparatet tetracyklin med hensyn til indvirkning på akne, og fandt ud, af at der stort set ikke var nogen forskel i, hvor effektive stofferne var. Han gav 135 mg zink pr. dag til en gruppe på 19 aknepatienter og 750 mg tetracyklin dagligt til en gruppe på 18 patienter. Han reducerede gradvist tetracyklindosis i løbet af forsøget. Efter 12 uger kunne begge grupper melde om en gennemsnitlig forbedring i huden på 70 %.

“En af de gode ting ved zink er, at der ikke er påvist alvorlige bivirkninger i de doser, vi har anvendt”, siger dr. Michaelsson. “Oral indgivelse af zink er helt klart en mulighed, der er værd at overveje som alternativ til tetracyklin til behandling af patienter med akne”.

Forsøg med A-vitamin

I et andet forsøg sammenlignede dr. Michaelsson zink med store doser A-vitamin. Han opdelte 64 aknepatienter i fire grupper. En gruppe fik 135 mg zink pr. dag, og en anden fik 300.000 I.E. A-vitamin pr. dag. En tredje gruppe fik både zink og A-vitamin, og den fjerde og sidste gruppe fik et harmløst placebo-præparat. Efter fire uger kunne de to grupper, som fik hhv. zink alene og zink sammen med A-vitamin, melde om en 65 % forbedring i deres hud, mens de to grupper, der fik enten A-vitamin alene eller placebo, kun kunne melde om en forbedring på hhv. 30 og 25 %. Efter 12 uger var der i gennemsnit en 85 % forbedring i zinkgrupperne.

En anden svensk forsker, dr. Lars Hillström, gentog dr. Michaelssons forsøg og kom til samme resultat. Han gav 48 patienter 90 mg zink dagligt og 43 patienter et placebo. Efter 12 uger var 75 % af de patienter, der fik zinktilskud, “tilfredse med de behandlingsmæssige resultater. Behandlingen synes at være uskadelig, det er en nem form for behandling, og der er kun meget få bivirkninger”, hedder det fra Dr. Hillström og hans kolleger. “Zink kan også anvendes sammen med andre former for topisk behandling, fx retinsyre”.

Hvorfor virker zink?

Ingen af forskerne ved præcist, hvordan zink virker. Dr. Michaelsson fandt ud af, at aknen vendte tilbage, når zinkbehandlingen blev afbrudt. Hans teori er, at zink kan fremme frigivelsen af A-vitamin i kroppen, at det kan have en betændelseshæmmende virkning, og at zinkmangel kan forstørre talgkirtlerne.

“Zinkmangel synes at være mere almindeligt end hidtil antaget, og en daglig tilførsel, der ligger under de anbefalede 15-20 mg, er ikke ualmindeligt. Den kost, man får på hospitalet og i en gennemsnitsfamilie i både Europa og USA, har vist sig kun at indeholde 47 mg zink”, siger dr. Michaelsson. Kød, lever, æg og alt godt fra havet er gode kilder til zink.

En kostændring, der omfatter hørfrøolie med omega-3 fedtsyrer, kan hjælpe på din akneFedtets indvirkning

Dr. Michaelsson er også interesseret i sammenhængen mellem fedt i kosten og akne. Animalsk fedt kan muligvis forværre akne, siger han, eftersom en overgang til en vegetarisk kost af og til resulterer i en bedring i huden. En fedtfattig kost har ingen virkning på akne, har det vist sig, men en kost, der er rig på flerumættede fedtsyrer kan påvirke huden i positiv retning.

Adskillige læger deler nogle af dr. Michaelssons overbevisninger. En af dem er Gustave Hoehn, M.D., dermatolog fra San Gabriel i Californien. Han tror på, at en kost, der indeholder store mængder flerumættede fedtsyrer og kun meget lidt animalsk fedt og smørfedt, kan kurere akne. “Det er ikke fedtet i sig selv, som er dårligt for akne”, siger dr. Hoehn. “Det er kun de tykke, hårde, solide fedtstoffer, som kan forårsage ophobninger, så talgkirtlerne ikke tømmes. Flydende olier som fx hørfrøolie giver ikke akne”. Han mener, at smørfedt og animalsk fedt går fra blodbanen over i huden, tilstopper oliekanalerne, giver irritation og derefter bumser.

En anden praktiserende dermatolog, Milton Saunders Jr., deler nogle af dr. Michaelsson og dr. Hoehns teorier om aknebehandling. Ligesom dr. Hoehn fraråder dr. Saunders sine patienter at drikke for meget mælk og spise for meget stegt mad. Han fraråder desuden kaffe, te og meget stærke, krydrede fødevarer, fordi de udvider ansigtets blodkar og kan forværre akne-tilstanden i huden.

Stress kan være en medvirkende faktor

Ca. 20 % af dr. Saunders’ patienter er voksne, og her skal der sættes ind med en anden form for behandling end hos unge. “For mange teenagere er kost nøglen til akne, men hos voksne er det stress”. Ifølge Dr. Saunders er det ofte kvindelige skolelærere, der kommer til ham med stress-relateret akne. Han har fundet ud af, at når de i en periode er væk fra klasseværelset, begynder deres akne at blive mindre udtalt. En anden højrisikogruppe er sælgere. Deres dagsprogram med rejser, restaurantmad og socialt samvær over en eller anden form for alkohol synes at kunne give bumser. Sportslig belastning, der udløser frigivelsen af mandlige kønshormoner (hos både mænd og kvinder), mistænkes også for at kunne forværre akne.

Udsigterne til at blive behandlet for akne har aldrig været bedre. Et ret enkelt alternativ til behandlingsformer med tvivlsom værdi og evt. bivirkninger er at skifte fra mættet til umættet fedt og at spise fødevarer, der indeholder masser af A-vitamin og zink.

A-vitamin kan være en hjælpende hånd ved akne

Læs også
Fakta om vitaminer og mineraler
Zink er vigtigt for din krop
Zink – et af de vigtigste næringsstoffer
Bumser forsvinder med zink
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra
Hørfrøolie i kosten er sundt
Atopisk dermatitis og fødevareallergi

Kilder
Lancet, 1980.
New England Journal of Medicine, 1979.
New England Journal of Medicine, 1980.
Nutrition Reviews, 1981.
British Journal of Dermatology, 1977.
Archives of Dermatology,  1977.
British Journal of Dermatology, 1977.
Recommended Daily Allowances, National Academy of Sciences, 1980.