Folkesundhed Kosttilskud

Kollagen – et livsvigtigt protein

Det kan siges meget enkelt: Uden kollagen ville du ikke være i live, så det er et protein, der i den grad er livsvigtigt.

Hvad er kollagen, og hvad gør det?

Der har været mange mere eller mindre seriøse påstande om alle de positive egenskaber ved dette stof: Mirakelmiddel til overvæg­tige og hjælp til folk med vigende hårpragt. Sandheden er, at kollagen udgør ca. 30 % af proteinet i vores krop. Det består af vand og ca. 2 % mineralsalte, og det indeholder intet fedt, ingen kulhydrater (bortset fra det strukturelle glykoprotein) og intet kolesterol.

Der er gennemført mange velstrukturerede forsøg, der viser, at kollagen medvirker til behandling og forebyggelse af en bred vifte af sygdomme.

Det livsvigtige protein kollagen kan du fx få fra Collagen-Boost med hyaluronsyreKliniske resultater viser, at regelmæssig indtagelse af kollagen vil

  • give en sund hud
  • forbedre mobiliteten
  • mindske de smerter, patienter ople­ver i forbindelse med leddegigt og andre ledsmerter
  • reducere helingstiden ved kvæstelser
  • have en mærkbar indvirkning på neglenes og hårets vækst (dog ikke ved hårtab) – styrken i hår og negle øges med helt op til 36 %!
  • bevare, danne og genopbygge muskelmasse og måske endda have en positiv indvirkning på kroppens sammensætning.

Hvorfor tage tilskud af kollagen?

Eftersom kollagen er et af de mest udbredte proteiner i kroppen – helt op mod 80 % i huden, musk­lerne og bindevævet – er det logisk, at indtagelse af kollagentilskud kan medvirke til at genopbygge kroppen. Forsøg tyder på, at fra og med 20-årsalderen begynder kollagenmængden i kroppen at for­svinde med 1-2 % om året, og efter de 40 er kroppens produktion af stoffet stort set indstillet. Ved at genintroducere den rigtige form for ren kollagen i systemet kan man stimulere kroppens egen kollagenproduktion ved at stille det grundmateriale, der skal bruges, til rådighed.

Det livsvigtige protein kollagen kan du fx få fra Collagen-Boost VeganKollagen indgår i de naturlige bestanddele af sener, ledbånd, led, muskler, hår, hud og meget andet, og det har et meget specifikt formål: Dets tråde er vævet sammen ligesom tekstil, der danner den ramme, nye celler kan vokse i. Når kroppen har behov for at danne nyt væv eller reparere eksiste­rende væv, fx i helingsprocessen, spiller kollagen og kollagen-tråde en central rolle.

Når kroppens produktion af kollagen mindskes, er det synligt i huden, der begynder at rynke og mi­ste sit ungdommelige udseende. Det, vi derimod ikke kan se, er, hvad der sker i de ‘usynlige’ dele af kroppen – dvs. indvortes. Her sker der en svækkelse af skeletstrukturen, der skyldes nedbrydning af bindevæv, bl.a. muskelvæv. Denne svækkelse er ikke begrænset til vores indre struktur – den er systemisk og påvirker derfor alle organsystemer i kroppen. Det betyder, at når kroppens forsyning af kollagen er lav, påvirkes mange kropsområder med svaghed og manglende ydeevne til følge. Man kan føle det i leddene, og sportsfolk får oftere betændte sener, betændelse i ledsækkene osv.

En foryngende virkning – ja tak!

Kollagen menes at have en foryngende virkning på kroppen. Det skyldes primært, at dets matrix in­deholder en række essentielle aminosyrer. En af de store fordele ved at tage kollagen er, at det inde­holder prolin, som er et forstadie til hydroxyprolin. Kollagen indeholder ca. 15-20 % prolin. Når hydroxyprolin kommer ind i kroppen, indarbejdes det i kollagen, sener, ledbånd og hjertemusku­latur og medvirker dermed til at styrke muskulaturen i hjertet og resten af kroppen samt bindevævet.

Det kollagen, der findes i huden, medvirker til at forebygge rynker – den indeholder hydroxyprolin og hydroxylysin, der dannes af prolin og lysin fra kosttilskuddets kollagen. Så det er ikke nogen simpel proces – det er ikke nok bare at indtage kollagen, for stofskiftet og omdannelsen af prolin til kollagen er afhængigt af enzymer, som kræver niacin og C-vitamin. Du skal derfor også sikre dig, at du får den rette kombination af næringsstoffer ind i systemet, hvis du vil have det fulde udbytte af de helbredende og/eller vedligeholdende egenskaber ved kollagen. Prolin indgår desuden i visse sårforbindinger med kollagen-fragmenter, der stimulerer sårhelingen.

Hvordan får jeg kollagen?

Kollagentilskuddet Collagen-Boost findes i tre varianter: Med hindbær- eller vaniljesmag og i en vegansk version. Begge produkter kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Gør noget godt for dine led
Kollagen: Hvad er det?
Kollagentilskud: Hvad skal jeg være opmærksom på?
Kollagentilskud mod fibromyalgi og slidgigt
Sådan træner du din akillessene

Kilder
Byers PH. The Metabolic & Molecular Basis of Inherited Disease. 8. udgave, bind IV. Disorders of Collagen Biosynthesis and Structure, p. 5241-85.
Prockop DJ, Kivirikko Kl, Tudermann L, Gutzman NA. The biosynthesis of collagen and its disorders, part one and two. N Engl J Med 1979, 301:77-85.
Samstrand B, Brattsand R, Malmstrom A. Effect of glucocorticoids on glycosaminoglycan metabolism in cultured human skin fibroblasts. J Invest Dermatol 1982: 79-:412-17.
Grahan M, Diegelmann R, Lindblad W et al. Effects of inflammation on wound healing: in vitro studies and in vivo studies. I: Soft and Hard Tissue Repair: Biological and Clinical Aspects (Hunt T, Heppenstall R, Pines E, Rovee D, red). New York: Praeger Scientific, 1984; 361-79
Liu SH, Yang R, Al-Shaikh R, Lane JM. Collagen in tendon, ligament and bone healing. A current review. Clin Orthop 1995; 3318:265-78.