Naturmidler

Bi-Propolis – naturmidlet fra bistaderne

Mange dyr går i vinterhi, men bierne bliver der længst. En del af den flok bier, der summede rundt sidste sommer, lever ikke længere. Kun en udvalgt skare tæt på dronningen lever videre. Det sidste, bierne foretager sig om efteråret, når der ikke længere er blomster nok til, at de kan finde nektar, er at samle harpiks fra barken af ganske bestemte træer. Harpiksen blandes med sekret fra bierne selv til det velkendte bivoks, også kaldet propolis.

Navnet ‘propolis’ stammer græsk og betyder ‘forsvarsværker foran byen’. Allerede i det antikke Grækenland vidste man, at propolis var et naturlægemiddel, som bierne tapetserede bistadet med for at holde epidemier og sygdomme væk fra ‘bibyen’.

Vi mennesker kan ifølge de sidste nye undersøgelser bruge propolis som en værdifuld eliksir til efteråret:

  • Propolis indeholder E- og B-vitaminer, samt flavonoider.
  • Propolis indeholder specielt meget af mineralet calcium. Af sporstoffer finder man jern, silicium, mangan, zink og kobber.
  • Propolis indeholder helende syrer som fx myristin-, kanel-, kaffe-, sorbin- og benzoesyre. Derudover findes der helende substanser fra harpiks, pollen og æteriske olier.
  • Men det vigtigste er – og dette har længe været udokumenteret, men er nu blevet meget grundigt bevist: Propolis har ikke kun en naturlig, antibiotisk virkning – laboratorieforsøg har vist, at propolis i mange tilfælde er den kemoterapeutiske antibiotika overlegen. Antibiotika kan ikke få bugt med virus og kan desuden gøre kroppen mere modtagelig for svampeangreb, hvorimod propolis angriber såvel bakterier og baciller som virus og svampe.

Man kan kun blive ved med at være sund eller komme sig hurtigt efter sygdom, hvis man har optimismen i behold og selv gør noget for det. Desuden spiller årets forløb en meget stor rolle, for mange hverdagsproblemer og kroniske sygdomme er sæson-, temperatur- og vejrafhængige. Derfor bør man året rundt vide, hvornår hvilke sygdomme og forskellige forstyrrelser i ens almene velbefindende optræder, og hvad man kan gøre for at forebygge og helbrede dem. Oftest er det klogest at starte med milde former for medicin, nemme husråd og naturrecepter – helst uden bivirkninger.

Propolis – både som Bi-Propolis kapsler og som praktisk spray til lindring af forkølelse og halsproblemer. Produkterne kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Propolis – en håndsrækning fra bierne
Bi-Propolis – et fantastisk naturmiddel med en lang historie
Bierne producerer virksomme naturlægemidler
Propolis – biernes eget forsvarssystem
Pollen: Et naturligt næringsstof med masser af fordele
Pollen – holistisk plantemedicin
Urte-pensil – naturens penicillin