Urter og krydderier

Natur-Drogeriets krydderier – en fryd for sanserne!

Krydderier er planter, der viser, hvor tæt mennesket er bundet til naturen! Uden dem ville maden være trist og ensformig, men takket være krydderier gøres den spændende og afvekslende, fordi maden tilføres et væld af forskellige appetitvækkende duft-, smags- og farvestoffer.

Mennesket har brugt krydderier til alle tider og i alle kulturer, og handelen med dem er foregået i årtusinder over enorme afstande mellem Europa, Asien og Afrika. For os europæere er de traditionelt forbundet med Østens mystik og fjerne, eventyrlige lande. I 1400-tallet rejste portugisere og spaniere ud for at finde søvejen til Indien, for herfra kom de fleste og mest eksotiske og efterspurgte krydderier. Disse sørejser førte som bekendt til Amerikas opdagelse og europæernes kolonisering af vældige dele af kloden. Menneskets trang til krydderier er ganske enkelt baggrunden for en af de største og mest vidtrækkende omvæltninger i historien!

Natur-Drogeriets krydderier - herbes de Provence

Krydderierne giver ikke blot maden mere spændende og varieret smag: deres indhold af naturlige vitaminer, mineraler, spormineraler, æteriske olier, aroma-, garve- og bitterstoffer gør den også mere næringsrig og hjælper fordøjelsen. Ja, mange af dem har ligefrem en gavnlig medicinsk virkning – og så feder de ikke! Dertil kommer, at de nedsætter behovet for at komme salt i maden, også en vigtig helsemæssig fordel, fordi salt i de rigelige mængder, det anvendes i dag, hos mange mennesker resulterer i for højt blodtryk, væskeansamlinger (ødemer) og dermed overvægt.

Hvor mange planter, der jorden over bruges som krydderier, er det umuligt at sige. I det europæiske køkken eller rettere de europæiske køkkener regner man med mindst 250. Mange af dem dyrkes i Europa og anvendes både friske og tørrede, andre må som i tidligere tider importeres fra troperne.

Natur-Drogeriet A/S har mange års erfaring med indkøb og salg af krydderier og får sine råvarer fra mange dele af verden. Vi tilbyder krydderier, der er så naturlige i smag som muligt, og som har bevaret deres oprindelige kompleksitet. Derfor undgår vi brug af tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, ligesom vi naturligvis sikrer os mod forfalskninger. Vi er overbeviste om, at ingen gør det bedre end os, når det gælder om at fremskaffe kvalitetskrydderier. Hos os finder du et stort udvalg af krydderier og urter, der giver et utal af muligheder for at gøre maden dejligt afvekslende.

Natur-Drogeriet A/S foNatur-Drogeriets krydderier - allehånderhandler:

ALLEHÅNDE er de tørrede, ikke helt modne frugter af træet  Pimenta officinalis, der vokser fortrinsvis på Jamaica og i Sydamerika. Smagen er pebret-sødlig og minder om nelliker; anvendes i risretter, bagværk, lage til syltede agurker, græskar osv. og i gløggblandinger. Fås hel.

ANIS har været dyrket i Europa i århundreder. De små aromatiske frø anvendes i brød, kager, æblekager, ovnbagte kartofler, marmelader og desserter; prøv også at komme hele frø i kogevandet til skaldyr. Smagen er sødlig krydret og minder om lakrids. Frøene kan tygges for at give bedre ånde og lette fordøjelsen. Fås hel, knust og stødt (pulver).

BASILIKUM er oprindelig en plante fra Indien, men er i dag en vigtig køkkenurt i mange dele af verden. Duft og smag er varm og intens krydret; uundværlig i Middelhavsretter, fin på friske tomater og i tomatsaucer; passer fortrinligt sammen med hvidløg i retter med bønner, svampe, fisk og kød. Knust basilikum er en hovedingrediens i pesto-sauce.

BIRKES er de tørrede frø fra den pragtfulde valmueblomst; bruges på brød og andet bagværk, hvor de giver en behagelig, nøddeagtig smag.

Natur-Drogeriets krydderier - bukkehornsfrøBUKKEHORNSFRØ er en traditionel bestanddel i indisk karry og chutney. Arkæologer har fundet ud af, at allerede de gamle ægyptere brugte bukkehorn både som krydderi og medikament. Frøene kan man lade spire (klar på 4-6 dage) og bruge i frisk salat; jo mere de vokser, desto svagere bliver karrysmagen. Fås hel, knust og stødt (pulver)

CHILI (cayennepeber) er opkaldt efter byen Cayenne i fransk Guayana i Sydamerika og er de tørrede og pulveriserede bælge af de stærkeste frugter i  capsicum-familien. Det flotte, ildrøde pulver sætter brand i kød-, fjerkræ-, fiske- og gryderetter samt saucer. Letter fordøjelsen, men forsigtig anvendelse tilrådes! Klassiker: Chili Con Carne.

ENEBÆR er de modne, tørrede blålige bær fra enebærbusken; smagen er let harpiksagtig, sødlig. Knuste passer bærrene til vildt- og fjerkræretter, marinader og surkål.

FENNIKELFRØ var værdsat allerede af de gamle romere, og gladiatorerne skal have båret sejrskranse af fennikel. Alle dele af planten kan spises. Frøene har en frisk, anis-agtig smag og bruges i saucer, brød og andet bagværk, i kogevandet ved pochering af fisk og til syltning af lageagurker. Fås hel, knust og stødt (pulver).

GURKEMEJE – et krydderi med en blændende gul farve. Gurkemeje tilhører ingefærfamilien og kommer primært fra Indien, hvor det bruges til at give den gule farve i karry. Den tørrede rodstok har en bitter, ingefæragtig smag og farver risretter og anden eksotisk mad dybgul. Fås hel, knust og stødt (pulver).

HERBES DE PROVENCE, en særlig (hemmelig!) blanding af urter, som er typiske for Provence i Sydfrankrig; velegnet til gryderetter, sammenkogte retter, stegt og grillet kød og fisk.

Natur-Drogeriets krydderier - ingefærINGEFÆR, et skattet krydderi, der dyrkes mange steder i troperne. Frisk-syrlig, meget skarp smag. Roden skæres eller pulveriseres og bruges i stuvninger, saucer, orientalske retter, henkogt frugt og syltede græskar. Bruges også som smagsfaktor i kiks, gløggblandinger og bagværk. Fås hel, knust og stødt (pulver).

KANEL kommer fra et stedsegrønt træ, der vokser i troperne. Bark, blade og de ovale, blålige frugter afgiver den karakteristiske, sødlige og aromatiske duft. Med den tørrede, skårne eller pulveriserede bark krydres teer, honning, gløggblandinger, frugtkompotter, desserter, risengrød mv. , samt visse kød- og fiskeretter. Almindelig også i bagværk. Fås hel og stødt (pulver).

KARDEMOMME er frugten af en plante, som tilhører ingefærfamilien, og som især dyrkes i Indien og på Sri Lanka. De rødbrune, kantede frø har en sødlig-stærk smag. Indgår i karryblandinger og bruges som enkeltkrydderi i kødretter, bagværk, frugtdesserter og varme drikke som fx gløgg. Fås hel og stødt (pulver).

KARRY er en blanding af mange krydderier, typisk gurkemeje, bukkehorn, hvid peber, paprika, cayennepeber, koriander, muskatblomme, ingefær, kanel, kryddernelliker, kardemomme, sennep og kommen. Der kan være ret store forskelle i sammensætningen – derfor varierer karry fra forhandler til forhandler. Vi forhandler de to typer: Madraskarry og Indisk karry. Karry passer til mange risretter og til fisk, kød og fjerkræ. Natur-Drogeriets karryblandinger fremstilles efter gamle indiske traditioner. De hele krydderier blandes og formales i én og samme proces for at holde alle smagsstoffer intakte. Den helt korrekte formalingstemperatur er af stor vigtighed for at bevare de æteriske olier i den færdige karry. Endvidere pakkes karryen i en naturlig emballage, der ikke frigiver plastkemi til krydderierne.

Natur-Drogeriets krydderier - kommenKOMMEN er et meget gammelt krydderi: Arkæologiske fund viser, at det allerede blev brugt i stenalderen. De små, let krumme, aromatiske frø kan strøs over kalkunkød, gåsesteg og ungarsk gullasch. Endvidere egnet til supper, brød, kager, kiks, rygeost og andre typer ost. Fås hel.

KORIANDER er et af Orientens krydderier, som blev bragt til Nordeuropa af de romerske legioner. Duft og smag er sødlig-varm, og krydderiet bruges i tomatchutney og karry; udmærket til æbletærter, kager, kiks, marmelade. De hele frø kan tilsættes supper, saucer, grønsagsretter og sildemarinade. Fås hel.

MERIAN, de tørrede blade af en urt af læbeblomstfamilien, vokser overalt i Mellemeuropa. Har en tydelig, pikant smag og er velegnet til tykke grønsagssupper, pastaretter, vildt, fisk, kalvekød, kylling/høne og pølse. Også i omeletter og osteretter. Anvendes med måde.

NELLIKER, KRYDDER- er de tørrede blomsterknopper fra kryddernelliketræet. Tørrede er de mørkebrune med et blomsterformet hoved på en firkantet stilk. Den pebrede-bitre smag passer godt i lage til syltede agurker og græskar; også sammen med kalkun/kylling, i frugtretter og gløggblandinger. Stødt i kager og andet bagværk. Fås hel.

OREGANO er nært beslægtet med merian, men noget stærkere i smagen; anvendes derfor som denne, men mere sparsomt. Det klassiske krydderi på italiensk pizza. Fås skåret.

PAPRIKA dyrkes i Syd- og Østeuropa. Har en flot rød farve, som giver maden et indbydende og varmt udseende. Jo flere frø der er i frugten, desto stærkere bliver paprikaen, derfor findes der fra den milde edelsüss-type til den stærke rosenpaprika. Anvendelse: Gullasch, bøf stroganoff, grillkød, supper, saucer, salater, omeletter, kylling osv.

Natur-Drogeriets krydderier - sort peberPEBER findes som grøn, sort og hvid peber, der alle kommer fra den samme plante. Grøn peber(Madagaskarpeber) er den umodne frugt, der har ligget i saltlage, sort peber er den umodne, uskallede frugt, mens hvid peber er den modne, afskallede frugt, udvundet af plantens røde bær, som efter høsten afbleges. Alle sorter passer til supper, kød, fisk, salater, marinader mm. Bemærk, at såkaldt rosa peber kommer fra en helt anden plante, der ikke er i familie med almindelig peber. Sort peber fås hel og knust, grøn og hvid peber fås hel.

PERSILLE er rig på vitaminer, mineraler og klorofyl og har en frisk, mildt krydret smag af grønsager; anvendes i rigelige mængder frisk som tørret i et utal af retter. Fås tørret og som frø.

ROSMARIN betyder direkte oversat »havdug«. Dette smukke navn leder tanken hen på sommerlige landskaber ved Middelhavet, og her bruges den også i kødretter, især med lammekød; kan også kommes i brasekartofler, fjerkræ, kalvekød, gullasch og kogte grønsagsretter. Anvendes sparsomt.

Natur-Drogeriets krydderier - safranSAFRAN er hjemmehørende i Asien, hvorfra den er blevet bragt til Sydeuropa. Krydderiet består af den mørkerøde, mellemste del af støvvejen af blomsten fra en krokuslignende plante. For at høste et kilo skal der håndplukkes ca. 80.000 blomster – derfor er safran meget dyr. De røde tråde farver maden intens gul og har en bitter-krydret smag; bruges i risretter, fx i spansk paella, fiske- og hønseretter og i forskellige former for bagværk.

SALVIE var højt værdsat i det gamle Kina, Persien og Rom; navnet kommer af det latinske  salvare, »helbrede«, og det viser, hvor højt man satte urten i antikken. Urten har en behagelig aroma og egner sig til fede kødretter som and samt stegt lever. Bruges også i fjerkræ- og vildtsaucer, i oste, kryddersmør og kryddereddike. Fås i skåret og stødt (pulver).

SENNEPSFRØ høstes fra sennepsplanten, der i den tidlige sommer oplyser landskabet med sin blændende, gule farvepragt. Smagen er skarp og gennemtrængende; egnet til lage ved syltning af agurker, græskar osv., samt til fiskemarinader og sennepssauce. Kan også bruges til spiring. Gule sennepsfrø fås hele og stødt (pulver); brune sennepsfrø fås hele.

SPIDSKOMMEN ligner almindelig kommen, men smager helt anderledes; anvendes i mange retter i Mellemøsten og Indien, fx sammen med lam og i yoghurt. Fås hel og stødt (pulver).

stjerneanisSTJERNEANIS er i smag omtrent som almindelig anis, men frøene er større og sidder i stjerneformede kapsler; kan anvendes som anis og også til pynteformål. Fås i hel og knust).

TIMIAN dufter af varme, solrige Middelhavsegne. Krydderurten egner sig fint til kødsupper, gule ærter, marinader, farsretter og saucer. Smagen er kraftig, derfor sparsom anvendelse. Passer sammen med persille og laurbær, fx i retter, der tilberedes i rødvin, som fjerkræ og vildt.

VANILJE kommer fra en rodklatrende orkidé-art fra Mexico. Planten sætter 15-25 cm lange kapsler, og den sorte indmad heri er et sødtduftende krydderi. Bruges i desserter som is, frugtgrød og cremer, samt i bagværk. Fås som vaniljesukker.

Læs også
Krydderier får ikke bare maden til at smage bedre…
Krydderier, der styrker dit helbred
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaber
Chili kan reducere forhøjet blodtryk
Få et forrygende sexliv ved hjælp af krydderier og buske!
Gode råd til at undgå forkølelse
Vanillin interagerer med visse lægemidler
Hugo Hertwig: Brug flere krydderurter!
Urteopkvikker
Sennepssauce