Folkesundhed Urter og krydderier

Ginseng er godt for brystkræftramte

I en amerikansk undersøgelse af 1.455 kvinder med brystkræft kunne man vise, at ginseng forlænger livet og giver bedre livskvalitet.

27 % af kvinderne spiste ginseng, inden de fik diagnosen brystkræft. Sammenlignet med kvinder, der ikke – før eller efter diagnosen – spiste ginseng, havde de ginsengspisende kvinder (1,3 gram pr. dag) en signifikant længere levetid. I løbet af en række opfølgningsundersøgelser foretaget over en periode på gennemsnitligt 4,8 år fandt forskerne frem til, at de kvinder, der havde taget ginseng regelmæssigt før diagnosen, havde en højere overlevelsesprocent i forhold til dem, der ikke tog ginseng før diagnosen (83,8 % over for 77,4 %).

Livskvaliteten (fysisk, socialt, mentalt og materialt velvære, målt på basis af svarene på et standar­diseret spørgeskema) blev forbedret for alle de kvinder, der begyndte at tage ginseng at have fået stillet diagnosen.

Man tager typisk ginseng for at forbedre udholdenheden og reducere følelsen af træthed og fysisk belastning, men roden menes også at have kræfthæmmende egenskaber og at  kunne normalisere blodsukkerniveauet, forbedre insulinfølsomheden og reducere risikoen for fedme. Forskernes påstand er, at tilskuddets gavnlige indvirkning på brystkræftpatienter kan tilskrives en gruppe ginseng-indholdsstoffer kaldet ginsenosider. Tidligere reagensglas- og dyreforsøg har un­derstøttet teorien om, at disse stoffer har kræfthæmmende virkning.

Læs også
Ginseng – en himmelsk rod
Ginseng til dit immunforsvar – og meget mere
Kost, kosttilskud og kræft
Dyrk motion og hold vægten – og reducér din risiko for brystkræft
For lidt D-vitamin øger risikoen for brystkræft
Soja kan mindske risikoen for brystkræft hos kvinder
Soja, isoflavoner og et sundt bryst
Klor øger risikoen for kræft hos kvinder
Kvinders risiko for brystkræft

Kilde
Cui Y et al. Association af ginseng use with survival and quality of life among breast cancer patients. Am J Epidemiol. 2006. 163,7; side 645-653.