Urter og krydderier

Et pust af pebermynte gør os mere effektive

Hvis en arbejdsgiver pludselig begynder at sprøjte pebermynteduft ud over de ansatte, er det ikke nødvendigvis, fordi hun synes, at de lugter dårligt. Den amerikanske psykolog William Dember har nemlig afsløret, at folk arbejder meget bedre, når de bliver udsat for behagelige dufte med jævne mellemrum.

William Dember har lavet et forsøg med studerende, der blev bedt om at løse opgaver, der krævede konstant koncentration. Under forsøget blæste han pebermynteluft ud over dem i 30 sekunder hvert femte minut. De studerende arbejdede 15 % bedre i forhold til en anden gruppe studerende, der bare sad i et normalt lugtende lokale.

Andre forsøg har påvist, at folks humør simpelthen bliver bedre, når de befinder sig i vellugtende omgivelser. De bliver mere samarbejdsvillige og når lettere frem til et kompromis, hvis der er uenighed. Man havde håbet på, at folk ville være mindre stressede og udkørte efter en arbejdsdag i vellugtende omgivelser, men det har desværre vist sig, at lugte ikke hjælper på trætheden.

Det er næsten lige meget, hvilke dufte der bruges. Det behøver således ikke være pebermynte, men det er dog et krav, at de folk, der får pustet duften i hovedet, kan lide den.

Læs også
Dufte øger arbejdslyst og humør
Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt
Rosmarinduft fremmer hjernens præstationsevne
Søde dufte giver søde drømme
Hverdagskrydderier styrker immunforsvaret
Æteriske olier – overblik over de mest anvendte olier
Japansk Pebermynteolie – en vidunderlig olie