Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Grøn te hjælper dig til at tabe dig

Forskningsresultater viser, at ekstrakt af grøn te tilsat endnu et stof kan være effektivt til at kontrollere kropsvægt og diabetes type II. Tidligere resultater har vist, at ekstraktet kan være effektivt til vægtkontrol og til at regulere blodsukkerniveauet hos type II-diabetikere.

Med henblik på at fastslå, om grøn te rent faktisk har dette potentiale, gennemførte Jae-Hyung Park og hans kolleger fra Keimyung University School of Medicine i Korea et forsøg offentliggjort i Springer-tidsskriftet Naunyn-Schmedeberg’s Archives of Pharmacology.

De aktive ingredienser i grøn te, som har vist sig at hæmme glukose- og fedtoptaget i tarmene, er en be­stemt form for flavonoider kaldet gallat-catechiner. Forfatterne har tidligere fremsat den teori, at den mængde gallat-catechiner, der er nødvendig for at reducere blodsukkerkoncentrationen, kan opnås via en daglig dosis grøn te. Men den mængde grøn te, der er nødvendig for at mindske lipid-optaget fra tarmen, er højere og har vist sig at have negative bivirkninger hos mennesker. Når stoffet er inde i blodbanen, har det vist sig rent faktisk at kunne øge insulinresistensen, hvilket er en negativ konsekvens, særligt hos svært overvægtige og diabetiske patienter.

Til forsøget testede forskerne virkningen af grøn te-ekstrakt på kropsvægten og glukoseintolerancen hos både diabetiske mus og normale mus, der fik en fedtholdig kost. For at forebygge, at en høj dosis gallat-catechiner når frem til blodstrømmen, anvendte forskerne desuden et ikke-toksisk resin, polyethylen-glycol, til at binde gallat-catechinerne i tarmen, så de ikke optages. Derefter kiggede de på virkningen på mus, der udelukkende spiste grøn te-ekstrakt eller grøn te-ekstrakt plus polyethylen-glycol. De sammenlignede disse med virkningen af to andre behandlingsmidler, der al­mindeligvis ordineres til type II-diabetikere. Resultaterne viste, at grøn te-ekstrakt alene ikke gav nogen forbedring i kropsvægt og glukoseintolerance. Men når grøn te-ekstrakt blev indgivet sammen med poly­ethylen-glycol, iagttog man en signifikant reduktion i øgningen af kropsvægten, insulinresistensen og glukoseintolerancen hos både normale mus på en fedtholdig kost og diabetiske mus.

Polyethylen-glycol forlængede den tid, gallat-catechinerne forblev i tarmen og dermed begrænsede glukoseoptaget længere. Det er interessant at bemærke, at virkningen af grøn te-ekstrakt i både tarme og kredsløb var målbar i doser, som kunne opnås ved at drikke grøn te dagligt. Forfatterne konkluderer, at “grøn te og polyethylen-glycol mindskede kropsvægten og insulinresistensen hos diabetiske mus og mus med højt fedtindhold i kroppen – og forbedrede dermed glu­koseintolerancen“.

Læs også
Lev længe – drik grøn te
Grøn te – en moderne drik
Grøn te som slankemiddel
Grøn te og udholdenhed
Flavonoider i grøn te hjælper synet
Grøn te fremmer produktionen af afgiftende stoffer
Hvid te bekæmper fedt
Anvendelse af urter: Afkog og teudtræk

Kilder
Park JH et al. Green tea extract with polyethylene glycol-3350 reduces body weight and improves glucose tolerance in db/db and high-fat mice. Naunyn-Schmiedebergs’s Archives of Pharmacology.2013. Doi: 10.1007/S00210-013-0869-9.