Lever Sund kost og livsstil

11 fødevarer, der fremmer en sund lever

Her får du et overblik over 11 fødevarer, der kan være med til at sikre dig en sund lever!

Leveren er et af de vigtigste organer i din krop. Den udfører en række væsentlige opgaver:

  • Produktion af proteiner, kolesterol og galde
  • Oplagring af vitaminer, mineraler og endog kulhydrater
  • Nedbrydning af toksiner som alkohol, medicin og naturlige biprodukter ved stofskiftet

Så det er vigtigt for dit helbred og velbefindende, at du har en sund lever. Her får du en liste over 11 fødevarer, der fremmer en sund lever.

1. Kaffe

Kaffe er en af de bedste drikke for leveren. Forsøg har vist, at kaffe beskytter leveren mod sygdom – selv hos personer, der allerede har problemer med organet. Således har gentagne studier vist, at kaffe medvirker til at reducere risikoen for cirrhose (skrumpelever) og permanente leverskader hos personer med kroniske leversygdomme.

Kaffe kan muligvis medvirke til at reducere risikoen for at udvikle en særlig form for leverkræft, og bønnerne har også en positiv indvirkning på leversygdom og inflammation. Endelig har man observeret, at risikoen for at dø af kronisk leversygdom er lavere – særligt hos dem, der drikker mindst tre kopper kaffe om dagen.

Alle disse sundhedsfremmende fordele synes at komme fra kaffens evne til at forhindre opbygning af fedt og kollagen, to af de væsentligste markører for leversygdom. Desuden kan kaffe mindske inflammation og øge kroppens indhold af antioxidanten glutathion. Antioxidanter neutraliserer skadelige frie radikaler, som produceres naturligt i kroppen og kan beskadige cellerne.

Kaffe har således mange sundhedsfremmende egenskaber, og særligt din lever vil takke dig for den der kop, du skynder dig at drikke som det første om morgenen.

2. Te

Grøn te er med til at fremme en sund leverTe anses generelt for at være godt for helbredet, men videnskabelige beviser tyder på, at særligt leveren nyder godt af disse egenskaber. Et japansk forsøg har vist, at indtagelse af 10 kopper grøn te om dagen gav forbedrede markører for en sund lever. Desuden har en gennemgang af videnskabelige data vist, at personer med non-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD), der drak en grøn te med et højt indhold af antioxidanter i 12 uger, forbedrede niveauet af leverenzymer og reducerede iltningsbelastningen og fedtaflejringen i leveren.

Et andet forsøg har vist, at personer, der drikker grøn te, har lavere risiko for at udvikle leverkræft. Den laveste risiko blev påvist hos personer, som drak fire eller flere kopper om dagen. En række forsøg med rotter og mus har også påvist sundhedsfremmende virkninger af både sort og grøn teekstrakt. Som eksempel kan nævnes et forsøg med mus, som viste, at ekstrakt af sort te modvirkede mange af de negative levervirkninger ved en kost med et højt fedtindhold og forbedrede blodmarkørerne for en sund lever.

Men man bør dog være varsom med at indtage grøn te som kosttilskud, hvis man har leverproblemer. Der findes en del rapporter om leverskader efter brugen af denne type kosttilskud.

3. Grapefrugt

Grapefrugt indeholder to antioxidanter, som naturligt beskytter leveren: Naringenin og naringin. Adskillige dyreforsøg har vist, at begge er med til at beskytte leveren mod skader.

Grapefrugt virker på to måder: Ved at reducere inflammation og ved at beskytte celler. Forsøg har også vist, at disse antioxidanter kan medvirke til at reducere udviklingen af hepatisk fibrose, en lidelse, hvor overskydende bindevæv ophobes i leveren og typisk resulterer i kronisk inflammation. Desuden var naringenin i stand til at mindske mængden af fedt i leveren på mus, der fik en fedtholdig kost, og øge antallet af enzymer, der er nødvendige for at forbrænde fedt, hvilket kan medvirke til at forhindre overskydende fedt i at ophobes. Endelig har naringin hos rotter vist sig at kunne forbedre evnen til at nedbryde alkohol og modvirke nogle af alkoholens negative virkninger.

Indtil videre har man ikke undersøgt grapefrugt og grapefrugtsaft, kun de enkelte indholdsstoffer. Desuden er stort set alle forsøg med grapefrugternes antioxidanter udført på dyr. Alligevel peger forskningsresultaterne på, at grapefrugt er en god måde at holde leveren sund ved at forebygge skader og inflammation.

4. Blåbær og tranebær

Blåbær og tranebær indeholder begge anthocyaniner – de antioxidanter, der giver bærrene deres karakteristiske farver. Desuden er de sat i forbindelse med mange sundhedsfremmende egenskaber.

Adskillige dyreforsøg har vist, at hele tranebær og blåbær – og ekstrakt og saft af dem – kan være med til at holde din lever i god form. I et forsøg beskyttede indtagelse af disse bær i 21 dage leveren mod skader, og blåbærrene medvirkede til at øge immuncellereaktionen og mængden af antioxidante enzymer. Et andet forsøg har vist, at de antioxidanter, der findes i blåbær, kan bremse udviklingen af læsioner og arvæv i leveren hos rotter.

Desuden har blåbærekstrakt vist sig at kunne hæmme væksten i menneskelige leverkræftceller ved reagensglasforsøg. Men der er behov for yderligere forsøg for at fastslå, om denne virkning kan genskabes hos mennesker.

Så gør blåbær og tranebær til en del af din daglige kost – det er en god måde at sikre, at den får de antioxidanter, den har brug for.

5. Vindruer

Vindruekerner er med til at fremme en sund leverVindruer – særligt de blå og røde – indeholder en lang række sundhedsfremmende plantestoffer. Det mest velkendte er resveratrol, som har flere sundhedsfremmende egenskaber.

Mange dyreforsøg har vist, at vindruer og saft fra vindruer kan fremme en sund lever, fx ved at mindske inflammationen, forebygge skader og øge kroppens indhold af antioxidanter. Et mindre forsøg med personer med NAFLD viste, at tilskud af vindruekerneekstrakt i tre måneder medvirkede til at forbedre leverfunktionen. Men eftersom vindruekerneekstrakt er i koncentreret form, får du muligvis ikke samme virkning ved at spise hele vindruer.

Under alle omstændigheder tyder de mange beviser fra masser af dyreforsøg og nogle få kliniske forsøg med mennesker på, at vindruer er en meget levervenlig spise.

6. Figenkaktus

Figenkaktus – med det videnskabelige navn Opuntia Ficus-indica – er en populær form for spiselig kaktus. Oftest er det frugten og saften, der indtages. Inden for den traditionelle medicin har man længe brugt figenkaktus til at behandle mavesår, læsioner, træthed og leversygdomme.

I 2004 viste et forsøg med 55 personer, at ekstrakt af denne plante medvirkede til at reducere symptomerne på tømmermænd. Deltagerne havde mindre kvalme og mundtørhed og bedre appetit. Desuden havde de kun halvt så stor risiko for at få svære tømmermænd, hvis de indtog ekstraktet inden alkoholindtagelsen. Forsøget konkluderede, at disse virkninger skyldes en reduktion i den inflammation, der ofte opstår efter indtagelse af alkohol. Et nyere forsøg har vist, at saften fra figenkaktus var i stand til at mindske omfanget af oxidative skader på leveren efter indtagelse af alkohol og til at holde niveauet af antioxidanter og inflammation stabilt.

Et forsøg med mus har vist, at indtagelse af figenkaktus medvirkede til at normalisere enzym- og kolesterolniveauet, når det blev indtaget samtidig med et pesticid, der er kendt for at være skadelig for leveren. Efterfølgende forsøg har vist lignende resultater.

Der er behov for flere kliniske forsøg på mennesker – men figenkaktus har helt klart en positiv effekt på leveren.

7. Rødbedesaft

Rødbedesaft er kilde til nitrater og antioxidanter kaldet betalainer, som muligvis har en gavnlig indvirkning på hjertet og reducerer oxidative skader og inflammation. Adskillige rotteforsøg har vist, at rødbedesaft medvirker til både at beskytte leveren mod iltningsskader og inflammation og at øge dens naturlige afgiftningsenzymer.

Det er rimeligt at antage, at man får samme virkning ud af at spise rødbederne, men de fleste forsøg har anvendt saften.

8. Korsblomstrede grønsager

Korsblomstrede grønsager som rosenkål, broccoli og sareptasennep er kendt for deres høje fiberindhold og karakteristiske smag. Desuden har de et højt indhold af gavnlige plantestoffer. Dyreforsøg har vist, at rosenkål og ekstrakt af broccoliskud medvirker til at øge indholdet af afgiftningsenzymer og beskytter leveren mod skader.

Et forsøg med menneskelige leverceller har vist, at denne virkning også indtraf, når rosenkålene blev kogt. Et forsøg fra 2016 viste, at mus, der fik broccoli, udviklede færre tumorer og mindre fedtlever i modsætning til kontrolgruppen.

Der er kun udført en begrænset mængde forsøg på mennesker. Men korsblomstrede grønsager viser lovende takter som en fødevare, der støtter en sund lever. Prøv at riste dem med hvidløg og citronsaft eller balsamico-eddike – det smager lækkert og er supersundt.

9. Nødder

Nødder har et højt indhold af fedtstoffer, næringsstoffer som antioxidanten E-vitamin og velgørende plantestoffer. Sammensætningen giver adskillige sundhedsfordele, særligt i forhold til hjertet, men potentielt også for leveren.

Et forsøg fra 2019 har vist, at en kost, der indeholder mange nødder, giver en mindsket risiko for NAFLD. Desuden har et observationsstudie vist, at mænd, der spiser større mængder af nødder og frø, har en lavere risiko for at udvikle NAFLD end mænd, der spiste mindre mængder af nødder og frø.

Der er brug for flere kvalitetsforsøg, men foreløbige data peger på, at nødder er en væsentlig fødevaregruppe for leveren.

10. Fede fisk

Fede fisk indeholder omega-3 fedtsyrer, sunde fedtstoffer, som medvirker til at reducere inflammation og er sat i forbindelse med en lavere risiko for hjertesygdom. En analyse fra 12106 har vist, at omega-3 fedtsyrer medvirkede til at sænke mængden af fedt og triglycerider i leveren hos personer med NAFLD og ikke-alkoholisk steatohepatitis (fedtlever med betændelse).

Omega-3-holdige fede fisk synes at gavne leveren, men det er ikke nok kun at tilføje flere omega-3 fedtsyrer til din daglige kost. Du skal også fokusere på forholdet mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Omega-6 fedtsyrer findes i mange planteolier. Får man uforholdsmæssigt flere omega-6 fedtsyrer i forhold til omega-3, kan det fremme udviklingen af leversygdomme.

11. Olivenolie

Olivenolie anses for at være en sund form for fedtstof på grund af dens mange sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. på hjerte og stofskifte. Men olien har skam også en god indvirkning på leveren. Et lille forsøg med 11 personer med NAFLD har vist, at indtagelse af 1 tsk (6,5 ml) olivenolie om dagen forbedrede mængden af leverenzymer og fedt. Desuden var olien i stand til at øge mængden af et protein, der har en gavnlig indvirkning på stofskiftet. Endelig påviste man, at deltagerne havde mindre fedtophobning og bedre blodgennemstrømning i leveren.

Adskillige forsøg har siden fundet lignende virkninger af indtagelsen af olivenolie: Mindsket fedtophobning, øget insulinfølsomhed og forbedrede leverenzymværdier.

Fedtophobning i leveren er et af de første tegn på leversygdom. Gør derfor olivenolie til en værdifuld del af din daglige kost.

Liver Complex Veg er med til at fremme en sund leverLæs også
Liver Complex: Gør noget godt for din lever
Leveren – kroppens kemiske fabrik
Leveren producerer mere fedt hos overvægtige end hos slanke
Artiskokken – leverens ven
Leverstress – hjælp til lever-detox
Alkohol og magnesium
De sundhedsfremmende egenskaber ved resveratrol

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver