Kosttilskud Sund kost og livsstil

Artiskok hjælper mod for meget fedt i blodet

Pas på – blod kan blive for fedt! Ernæringsforskere advarer: Vi spiser for meget, for hurtigt og frem for alt for fedt. Specielt farligt er ”usynlige” fedtfælder, som i høj grad kan belaste mave og tarm. Hvem ville fx gætte på, at en sprød croissant indeholder ligeså meget fedt som piskefløde (30 %)? Eller at lækre valnødder ikke er mere fedtfattige end det kød, der står på morgenbordet (78 %)? Og så har du endda ikke hørt det allerværste: Dette fedt går direkte i blodbanen og påvirker kolesterolværdien.

Naturen kan hjælpe med at uskadeliggøre disse fedtfælder – midlet er høje doser af artiskokekstrakt.

Over 20 mio. mennesker lider af forstyrrelser i fedtfordøjelsen. En hyppig årsag er for meget fedt i maden. Og det værste er fedtbomber som frikadeller, chokolade eller chips, som ikke bare ødelæg­ger figuren, men også ligeså stille aflejres i årerne, blodet og vævene. Og det er lige præcis dét, der gør fedtet så farligt, for disse aflejringer er forstadierne til en generel åreforkalkning. Og dét er som bekendt en af de største belastninger for hjertet.

Åreforkalkning skyldes primært fedtfordøjelsen. Er den forstyrret, producerer leveren for lidt galde­saft, fedtstoffer fra kosten bliver ikke spaltet rigtigt, og nedbrydningen går i stå. Resultatet er, at selv små ”synder” hævner sig – med mæthedsfornemmelse, smertefuld oppustethed og kvalme til følge. Det føles, som om man har en sten i maven.

Den gode nyhed er, at man har fundet frem til, at artiskokker indeholder nogle specielle, fedtaktive stoffer, der kan understøtte lever/galde-systemet og dermed stimulere fedtfordøjelsen. Det aflaster organismen og beskytter hjertet. For så snart ”fedtforsvaret” igen kører på fulde omdrejninger, har det en gavnlig indvirkning på blodets fedtindhold.

Styrk dit fedtforsvar!

Intet organ er så belastet som leveren. Alkohol og fedtholdige måltider irriterer den voldsomt. Disse ting sætter i høj grad kroppens primære afgiftningscentral på overarbejde. Ganske vist kan levercel­ler relativt hurtigt gendannes – men kun hvis man giver dem en tilpas lang pause. Det betyder, at det på langt sigt er mere skadeligt at drikke 2-3 små glas vin, øl eller snaps hver dag end at drikke meget til en fest en gang imellem.

Aflast leveren på forhånd med et højdoseret artiskokekstrakt. Hemmeligheden ved denne lægeplante er, at den indeholder en række specielle leveraktiverende stoffer. Artiskokekstrak­tet kan købes som Artiskok kapsler fra Natur-Drogeriet hos Matas eller i en helsekostforretning.

Stofskiftet

Hvordan kan det være, at nogle mennesker kan spise, hvad de vil – og alligevel aldrig tage på? Det skyldes stofskiftet. Hvis det hele tiden kører på højtryk, tager man ikke på – heller ikke af den værste kaloriebombe, man kan forestille sig. Læger taler her om ”dårlig fødevareomsæt­ning”. Det er sort uheld for alle dem, hvis stofskifte ikke rigtigt kommer i gang: Deres energipro­duktion kører på  lavt blus og gemmer fedtet til dårligere tider. Man kan sætte skub i fedtfordøjelsen med artiskokekstrakt.

Maveproblemer

Hver tredje klager over maveproblemer i form af overmæthed eller kvalme efter indtagelse af et måltid. Det skyldes ofte mangel på galdesaft. Her kan bitterstoffer hjælpe, fordi de er i stand til at stimulere fedtfordøjelsen. På tungen udløser disse stoffer en irritation, som ledes videre til maven og leveren. Og det fører til en øget produktion af galde og mavesaft. Men problemet er, at netop denne udskillelse af mavesaft ofte fører til nye problemer, som fx meget generende halsbrand. Derfor er det bedre med højdoseret artiskokekstrakt, som stimulerer galdevæsken uden også at påvirke udskillelsen af mavesyre.

Slankemiddel

Forskere har nu opdaget biologiske stoffer, som kan virke slankende. Disse såkaldte ”fat burners” stimulerer fedtforbrændingen og sørger for, at overflødige kilo omdannes til ren energi. Og det bed­ste er, at de findes i almindelige fødevarer som citroner, kiwi, artiskok og ”alt godt fra ha­vet”.  Og nu har man sågar påvist, at stress virker slankende! Hver gang kroppen skal reagere, bruger den umådeligt meget energi, som den primært nupper fra fedtdepoterne på maven og hofterne. Og det gælder enhver form for stress – også den man oplever i en rutsjebane eller på en hed date…

Læs også
Artiskokker kan sænke kolesteroltallet
Leveren – vores krops laboratorium
Hvor sund er din lever?
Fordøjelsesbesvær? Prøv med artiskok
Mavebesvær: Er der ild i din mave?