Sund kost og livsstil

Citron – en alsidig superfødevare

Vi kender alle sammen den skarpe smag og friske, rene duft af citron. Men den gule frugt er meget mere end det.

Citroner påvirker det glykæmiske indeks og vægttab

Citroner kan være et vigtigt led i et vægttabsprogram. I et klinisk forsøg med en gruppe kvinder, der endnu ikke havde nået overgangsalderen, og som havde et højt BMI, fulgte en citron-detox-kur i syv dage. Denne gruppe vinder oplevede større forbedringer i insulinresistensen, kropsfedt, MBI, kropsvægt og forholdet mellem hofter og taljer end de, der fik andre former for kostprogrammer.

Et forsøg offentliggjort i European Journal of Nutrition viste, at indtagelse af sure drikke som citronsaft med stivelsesholdige fødevarer som brød kan reducere den glykæmiske virkning af fødevaren. Mere specifikt er citronsaft i stand til at sænke den gennemsnitlige blodsukkerkoncentration med 30 % og forsinke den med mere end 35 minutter.

Citroner påvirker blodtrykket

Citron har også en velgørende indvirkning på blodtrykket. Således har et forsøg vist, at kvinder, der dagligt går tur og drikker citronsaft, har et lavere systolisk blodtryk i forhold til dem, der ikke gør.

Citroner “sætter gang i systemet”

Og selvom der ikke er forsøg, der påviser dette, anbefaler man inden for den ayurvediske medicin at starte dagen med at drikke vand med citron om morgenen for at sætte gang i fordøjelsessystemet og forebygge forstoppelse.

Det er let at gøre citroner til en del af din kost i løbet af dagen. Du kan presse frisk citronsaft på fisk eller kylling, hælde saften over blandet med olivenolie eller tilsætte det din smoothie. Du kan også lægge citronskiver i dit drikkevand, så du udnytter både de næringsmæssige fordele og den friske smag.

Læs også
Plantestoffer, der kan mindske kronisk stress
20 af de sundeste fødevarer til et optimalt helbred
C-vitamin er med til at forebygge hjertesygdom
Chia-frø – en superfødevare med mange anvendelsesmuligheder
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Find dit BMI
Vand – en genvej til vægttab og velvære
Hurtige slankekure virker
Forfriskende kamille-lemonade

Kilder
https://www.lifeextension.com/magazine/2021/6/superfood-lemon
Nutr Res. 2015;35(5):409-20.
Eur J Nutr. 2021;60(1):113-22.
J Nutr Metab. 2014;2014:912684.