Sund kost og livsstil

Positive tanker kan forlænge livet

Mennesker med et lyst og optimistisk syn på det at blive ældre lever tilsyneladende også længere end dem, der konstant bekymrer sig om livets gang. Denne bekræftelse af en alment udbredt opfattelse stammer fra en undersøgelse omtalt i det videnskabelige tidsskrift Journal of Personality and Social Psychology.

Et positivt livssyn og en udtrykt vilje til at leve kan ifølge en gruppe psykologer fra Yale University lægge flere år til livet – nemlig 7,5 år – end et rygestop eller regelmæssig motion. Den livsforlængende virkning er også større end fx effekten af et lavt blodtryk eller kolesteroltal, mener forskerne.

Deres opgørelse omfatter 660 personer over 50 år, der har deltaget i Ohio Longitudinal Study of Aging and Retirement. Dødeligheden er sat i forhold til en spørgeskemaundersøgelse af personerne, som blev foretaget 23 år tidligere. Forskerne advarer om, at den generelt negative holdning til ældre mennesker i den vestlige verden kan forværre problemerne, fordi det forringer de ældres selvopfattelse og hermed kan øge sygeligheden og dødeligheden.

Kilde
Journal of Personality and Social Psychology, 2002.