For- og hovedretter Sund kost og livsstil

Sojaform vegetabilsk protein – masser af nemme opskrifter

Sojaform er vegetabilsk protein – et fedtfattigt næringsmiddel, fremstillet af sojabønner. Sojaform kan bedst betegnes som struktureret vegetabilsk protein. Et alternativ til mennesker, der ikke ønsker kød med dertil hørende risiko for forekomst af hormoner, listeria-, koli-, yersiniabakterier, orm, parasitter mm.

Desuden er Sojaform velegnet i fedtfattig diætkost; i opblødt brugsfærdig tilstand har Soja Form et fedtindhold på kun ca. 0,3 %. Sultfornemmelsen, som er uundgåelig ved de fleste slankediæter, udebliver, særlig hvis man spiser første portion Sojaform om morgenen. 130 g tør Sojaform dækker et voksent menneskes daglige proteinbehov, men giver kun ca. 420 kalorier.

Sojaform opbevares tørt og kan i lufttæt, lukket emballage holde sig næsten ubegrænset.

Sojaform vegetabilsk protein

Vejledning og gode råd

Hvad er Sojaform?

Sojaform er tørre, sprøde stykker i forskellige størrelser alt efter anvendelsesformålet. Ved opblødning bliver stykkerne ca. 2 gange så store og har da en langfibret struktur, der minder om strukturen hos kød. Du kan krydre med traditionelle krydderier, tamari, shoyu osv. Uden tilsætning af smagsstoffer har Sojaform en mild, nøddeagtig smag.

Hvordan bruges Sojaform?

Opblødning: Hæld 2 rummål kogende vand over 1 rummål Sojaform og lad det stå under låg i en halv time. Vand, der ikke er suget op, hældes fra. Du kan også lade vand og Sojaform småkoge under låg i 3 minutter og lade blandingen stå i yderligere 10 minutter. Eller du kan hælde koldt vand over Sojaform og lade det stå under låg i køleskabet i 6-8 timer. Bemærk: Opblødt Sojaform er lige så fordærveligt som alle andre let fordærvelige fødevarer.

Kogning: Sojaform skal ikke koges mør. Varen er fuldt færdig fra producenten. Den korte kogning, der er omtalt herover, tjener kun til at forkorte opblødningstiden.

Stegning: Undgå for hård stegning efter opblødningen – det vil ødelægge Sojaform. Steg let i lidt fedtstof, evt. tilsat krydderier, fx karry.

Dybfrysning: Du kan opbløde større portioner Sojaform ad gangen og dybfryse dem i portionsposer svarende til 1 måltid. Steg den dybfrosne Sojaform direkte på panden (uden optøning) sammen med løg, kartofler eller fx ituskåret, rå blomkål.

Gennemsnitsanalyse af Sojaform i tør tilstand

Protein ca. 50 %
Kulhydrat ca. 32 %
Fedt max. 1 %
Vand max. 8 %
Fibre ca. 3 %
Aske 6 %
Kalorier pr. 100 g ca. 325 (i opblødt tilstand ca. 105).

Sojaform vegetabilsk proteinOpskrifter med Sojaform

Nedenstående opskrifter er beregnet til 3-4 personer. Husk, at den mængde Sojaform, der er angivet i opskrifterne, skal opblødes før brugen på sædvanlig måde. Godt 2 dl Sojaform dækker et voksent menneskes omtrentlige, daglige proteinbehov.

Med disse opskrifter er Sojaforms anvendelsesmuligheder på ingen måde udtømt. Brug fantasien og tilret dine egne opskrifter til Sojaform – eller vær kreativ og komponér nye retter med Sojaform. Udnyt Sojaforms fedtbindende evne og dens bekvemme konsistens – med eller i stedet for kød i frokostretter og middagsretter.

Sellerihachis med Sojaform

1 stor selleri
2 løg
110 g Sojaform flager
havsalt
grønsagsbouillon
200 g margarine

Tilberedning

Riv sellerien. Skær eller riv løgene i små stykker og svits dem på panden i margarine. Hæld vand og salt ved, og kom den opblødte Sojaform i sammen med den revne selleri. Kog under låg i ca. 15 minutter. Jævn og smag til med grønsagsbouillon. Serveres med brunede kartofler og halverede æg.

Sojaform-krebinetter

200 g Sojaform flager eller granulat
Løg
1 stort eller to små æg
Salt og peber
Rasp

Tilberedning

Opblød Sojaform (bliver til i alt ca. 600 g færdigvare). Hak løget og bland det med Sojaform. Tilsæt salt og peber samt et stort eller to små æg og rør blandingen sammen. Form massen til krebinetter, vend dem i rasp, og steg dem på panden.

Sojaform-gratin

350 g kogte, mosede kartofler
100 g tidselolie
3/4 dl fløde eller mælk
1 fintrevet løg
3 æg
havsalt
½ tsk. revet muskatnød
100 g Sojaform flager eller granulat
Rasp

Tilberedning

Bland de mosede kartofler, der gerne må være varme, med det revne løg, tidselolien, fløden, æggeblommerne og den opblødte Sojaform. Smag til med havsalt, og tilsæt til sidst de stiftpiskede æggehvider. Hæld blandingen i et velsmurt gratinfad, der er strøet med rasp, og bag gratinen i ca. 40 minutter ved 225 grader.

Hachis med Sojaform

50 g Sojaform flager eller granulat
2 spsk tidselolie
2 spsk mel
3-4 dl grønsagsbouillon
1 dl fløde
5 små syltede løg
2 små syltede grønne agurker
1 spsk tomatpuré
Havsalt og hvid peber

Tilberedning

Opblød Sojaform og hak det evt. en gang sammen med de syltede løg. Smelt margarine på panden og svits Sojaform og løg heri. Sauce: Kom olien i en gryde og varm den op. Tilsæt melet og rør til en jævn masse. Tilsæt bouillon og fløde lidt efter lidt, til det har den ønskede konsistens. Tilsæt tomatpuré, snittede agurker. Smag til med havsalt og peber, tilsæt evt. kulør og lad saucen koge i ca. 5 minutter, før den hakkede Sojaform tilsættes. Servér med brunede kartofler, kartoffelmos eller ris.

Sojaform i paprikasauce

40 g Sojaform granulat
2 dl grønsagsbouillon
2 dl fløde
1 spsk stege-/fritureolie
2 spsk paprika
Snittede champignoner
1 hakket løg
Salt og peber

Tilberedning

Svits opblødt Sojaform, champignoner og løg gyldne i olie på en pande i ca. 15 minutter ved svag varme. Sauce: Opvarm olie i en gryde og tilsæt paprika, bouillon og fløde. Kog det op og jævn. Smag til med havsalt og peber og lad det småkoge i ca. 5 minutter. Kom Sojaform, champignoner og løg i saucen, og varm det hele igennem. Serveres med spaghetti.

Omelet med Sojaform 

6 æg
1 dåse champignoner eller 50 g friske champignoner
1 løg
50 g Sojaform granulat

Tilberedning

Slå æggene ud i en skål. Tilsæt champignoner i små stykker, det hakkede løg og Sojaform. Pisk det hele sammen. Opvarm olie på en pande, hæld blandingen på, og lad det stege i nogle minutter.

Biksemad med Sojaform granulat

Biksemad forudsætter egentlig, at man har kødrester i huset, men med Sojaform kan du lave biksemad når som helst, og retten kan varieres i det uendelige, fx ved tilsætning af skårne tomater eller tomatpuré, spansk peber, rå agurker osv., osv.

100 g Sojaform granulat (mængden afhænger af, hvor meget protein du vil have i den færdige ret – 100 g tør Sojaform indeholder ca. 50 g protein)
450 g kogte kartofler
2 løg
2 tomater

Tilberedning

Bland den opblødte Sojaform med de øvrige ingredienser, og varm det hele godt igennem på panden.

Læs også
Sojaform-produkter og deres fremstilling
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Sojaform-postej
Sojabrød med grønsager
Vegetarisk forloren hare