Sund kost og livsstil

Middelhavskost forlænger livet

Hvis ens kost ligner den, man spiser i landene omkring Middelhavet – dvs. masser af grønsager, frugt og nødder og olivenolie – kan man måske gøre sig forhåbninger om at leve længere, viser et nyt græsk forsøg. Resultaterne af den græske del af forsøget European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC) tyder på, at korn- og mælkeprodukter ikke gør nogen forskel, men at moderat indtagelse af alkohol og små mængder kød har en sammenhæng med et længere liv.

“En analyse af denne type kan ikke give universelt brugbare resultater, fordi kosten varierer fra land til land – og forskellige befolkningsgrupper imellem”, skriver forskerne i tidsskriftet British Medical Journal. “Men vores resultater tyder på, at den meget anvendte middelhavskost-score er effektiv til at forudsige dødeligheden”.

Forsøget er endnu et bidrag til en voksende mængde forskningsresultater, der taler for en middelhavskost. Denne kosttype er sat i forbindelse med et længere liv, færre hjertesygdomme og beskyttelse mod visse kræftformer. Kostens primære næringsstoffer er betacaroten, C-vitamin, tocoferoler, polyfenoler og essentielle mineraler.

Antonia Trichopoulou og hendes kolleger fra University of Athens og Harvard School of Public Health fulgte 23.349 raske grækere af begge køn mellem 20 og 86 i en gennemsnitlig periode på 8,5 år. I forsøgsperioden indtraf 652 dødsfald hos de personer, der havde den laveste middelhavskost-score, og 423 dødsfald i gruppen med den højeste score.

“Efter justering for potentielt konfunderende faktorer kunne vi konstatere, at jo bedre man lever i overensstemmelse med middelhavskosten, desto større var sammenhængen med en statistisk signifikant reduktion i den samlede dødelighed”, skrev forskerne. “En realistisk kostændring er at tilføje/øge indtaget af to enheder, og det giver en statistisk signifikant lavere dødelighed på 14 %”.

Når de undersøgte de individuelle elementer, viste det sig, at ni komponenter bidrog til den positive virkning, bl.a.

  • moderat alkoholindtagelse
  • lavt indtag af kød og kødprodukter
  • højt indtag af grønsager, frugt, olivenolie og nødder
  • et godt forhold mellem enkeltumættet og mættet fedt.

Derimod havde indtagelse af korn og mælkeprodukter kun en minimal indvirkning, mens øget indtagelse af fisk og skaldyr gav en ikke-signifikant stigning i dødeligheden.

Læs også
Spis sundt – spis Middelhavskost
Middelhavskost er god for hjertet
Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Olivenolie og hjertesygdomme
Olivenolie og grønsager kan afværge leddegigt
Tomatbrød med olivenolie
Italiensk minestronesuppe

Kilde
Trichopoulou A, Bamia C, Trichopoulos D. Anatomy of health effects of Mediterranean diet: Greek EPIC prospective cohort study. British Medical Journal. 2009; 338: b2337 doi:10.1136/bmj.b2337