Sund kost og livsstil Urinvejslidelser

Antioxidanter reducerer iltningsbelastningen ved prostatakræft

Amerikanske forskere har påvist, at et højere indtag af antioxidanter kan føre til mindre iltningsbelastning blandt mænd med prostatakræft.

Denne forskningsrapport over mænd med prostatakræft, der deltog i North Carolina/Louisiana Prostate Cancer Project, er kommet i lyset af en voksende mængde beviser, der tyder på, at iltningsbelastning spiller en rolle for udviklingen af prostatakræft.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne kiggede på biologiske markører for iltningsbelastning i blod, urin og prostatavæv. De fandt frem til, at et større antioxidant-indtag havde en forbindelse til en lavere urin-koncentration af 8-isoprostan. En 10 % stigning i antioxidant-indtaget viste et ikke-justeret fald på 1,1 % i urin-indholdet af 8-isoprostan, som er blevet  beskrevet som en “pålidelig markør” og en anerkendt standard for iltning af fedt.

Forsøget viser, at indtaget af antioxidanter havde en forbindelse til mindre iltningsbelastning blandt mænd med prostatakræft“, konkluderer forskerne i tidsskriftet  British Journal of Nutrition. “Resultaterne af dette og andre forsøg retfærdiggør yderligere forskning på mennesker i de mekanismer, der ligger til grund for forholdet mellem antioxidanter i kosten og redox-status i prostatavævet og bestemmer, om dette forhold kan påvirke sygdommens omfang, udvikling og genoptræden“.

Antioxidanter er molekyler, der findes i mange frugter og grønsager, og som hæmmer iltningen af andre molekyler. Iltning indbefatter tab af elektroner, som kan producere frie radikaler. I en kædereaktion kan disse frie radikaler forårsage skader på cellerne.

Antioxidanter reducerer iltningsbelastningen hos mænd med prostatakræftLæs også
Antioxidanter: Får du de rigtige?
Antioxidanter og iltning af LDL-kolesterol
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Ipe Roxo med lapachol – effektivt og sikkert
E-vitamin fra kosten kan reducere risikoen for prostatakræft
Græskarkerneolie og Ipe Roxo mod prostata-adenom
Pollen tilhører antioxidanternes elite – 100 % vegetabilsk
Prostatakræft: Kan jeg gøre noget for at forebygge?
Mand, løb dig en tur og reducér din risiko for prostatakræft

Kilde
Vance TM et al. Intake of dietary antioxidants is inversely associated with biomarkers of oxidative stress among men with prostate cancer. British Journal of Nutrition.