Folkesundhed Urinvejslidelser

Metformin kan medvirke til behandling af kronisk nyresygdom

Forskning offentliggjort i Scientific Reports tyder på, at diabetesmidlet metformin kan forlænge livet for patienter med kronisk, ikke-diabetisk nyresygdom.

Hvad er metformin?

Metformin anvendes til at forbedre insulinfølsomheden hos type II-diabetikere. På grund af dets evne til at bremse inflammation og fibrose er stoffet også blevet anvendt i behandlingen af nyresygdom hos diabetikere. Men man har hidtil ikke undersøgt, om midlet også kan have en positiv indvirkning på nyresygdom hos ikke-diabetikere.

En forskergruppe fra Kumamoto University i Japan under ledelse af Hirofumi Kai undersøgte virkningen af metformin i en musemodel af Alport-syndrom. Det er en arvelig sygdom karakteriseret ved abnormiteter i type 4-kollagen, som hæmmer nyrernes evne til at filtrere blodet. Sygdommen behandles med blodtryksmedicin, fx losartan, men behandling med sådanne midler forhindrer ikke, at nyrerne til sidst svigter.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne i det heromtalte forsøg gav hhv. metformin og losartan til en gruppe af seks uger gamle mus med Alport-syndrom og en gruppe raske mus i en periode på fem uger. Begge lægemidler øgede musenes levetid og reducerede omfanget af nyreinflammation og fibrose, samt mængden af protein i urinen og kreatinniveauet i serum – alle markører, som er forhøjet ved nyresygdom. Metformin forbedrede ekspressionen af gener, der blev påvirket af losartan, og påvirkede også gener med forbindelse til det intracellulære stofskifte – en markør, der ikke blev påvirket af losartan.

Resultater

I en musemodel af nyreskade fremkaldt af kemoterapi gav metformin en reduktion i både mængden af protein i urinen og skader på nyrernes glomeruli.

”Vores data og tidligere rapporter tyder på, at metformin kan anvendes som en ny mulighed, når det gælder behandling af kronisk sygdom i nyrernes glomeruli”, lyder det fra dr. Kai. ”Men metformin må ikke anvendes til patienter med alvorlig nyredysfunktion (en estimeret glomerulær filtrering på under 30)”.

Læs også
Metformin mindsker risikoen for større kredsløbsproblemer
B1-vitamin kan bremse tidlig nyresygdom hos diabetikere
Hibiscus mod nyresten
Kemoterapi – muligheder og begrænsninger
Sojaprotein kan muligvis forbedre nyrefunktionen hos diabetikere
GMO-korn kan skade dine nyrer og din lever

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2021/4/april-whats-hot-articles#metf