Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Sund kost og livsstil

Olivenolie og grønsager kan afværge leddegigt

Kogte grønsager og olivenolie kan ifølge græske og amerikanske forskere have en beskyttende virkning over for leddegigt.

Indtagelse af de to typer levnedsmidler var omvendt og uafhængigt forbundet med risikoen for leddegigt hos 145 patienter fra Sydgrækenland. Videnskabsfolkene siger, at det nødvendigt med mere forskning for helt præcist at finde ud af, hvilke egenskaber det er ved disse substanser, der giver den beskyttende effekt – det kan fx være de antioxidative egenskaber eller det høje indhold af omega-9 fedtsyre i olivenolie.

Adskillige studier har tidligere vist, at risikoen for leddegigt er omvendt forbundet med indtagelse af omega-3 fedtsyrer, men det ene studie, der viser, at olivenolie kan have en beskyttende effekt, er endnu ikke blevet bekræftet.

De 145 undersøgelsespersoner og 188 kontrolpersoner gav oplysninger om demografiske og socioøkonomiske variable, medicinforbrug og familiebaggrund og nuværende sundhedstilstand. De fik interviewer-administrerede, validerede spørgeskemaer, der vurderede forbruget af mere end 100 kostemner.

Læs også
Glutenfri veganerdiæt hjælper patienter med leddegigt
Rødt kød øger risikoen for leddegigt
Olivenblade: Indholdsstoffer, anvendelse og virkning
Olivenblade har masser af medicinske egenskaber
C-vitamin i kosten mindsker risikoen for leddegigt
Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning
Ask mod gigtlidelser
Hyben: Alsidige frugter med lindring til gigtpatienter

Kilde
Athena Linos et al. American Journal of Clinical Nutrition, bd. 70, nr. 6, 1077-1082, December 1999.