Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Carsten Vagn-Hansen: Råd mod slidgigt

Erfaren mand er god at gæste, og det er vigtigt, at vi i vores lægemiddelplagede tid tænker på andre råd og muligheder for at behandle almindelige plager som slidgigt.

Varme

Varme har altid været godt mod slidgigt, og det er forbavsende, så godt uldne ting kan hjælpe på slidgigtsmerter. Især når man er udsat for kulde og træk. Nogle sammensyede fåreskind i sengen kan gøre underværker, for mange glemmer den kulde, der kan stråle op nedefra. Det er også synd, at så mange har smidt det gammeldags badekar ud, for et godt; varmt bad lindrer utroligt meget på gigten.

Guld

Guld har en forbavsende god virkning på slidgigt, især når små stykker guld bliver lagt ind ved slidgigtramte led i akupunkturpunkter. Fire ud af fem har gavn af dette. Men det er rigtigt, at man også kan opnå en god virkning ved at holde guldsmykker ind mod huden der, hvor det gør ondt. En undersøgelse har blandt andet vist, at der sjældent er ret megen gigt i den finger, som man har sin vielsesring på. Guld er et ædelt metal, og bittesmå mængder kan gå igennem huden og påvirke den betændelsesagtige reaktion i leddene, der er årsag til smerter og hævelse.

Carsten Vagn-Hansen: Råd mod slidgigt - MSM!

Svovl

Også svovl kan modvirke smerter og hævelse ved gigt, fx i form af glucosamin og MSM, der begge kan købes i pulverform.

Også her findes der et gammelt husråd, nemlig at pakke leddet ind i friske kålblade natten over. Kål indeholder meget svovl, når den ikke er kogt.

Bevægelse

Men man må ikke glemme, at de forskellige gigtmidler virker bedst, når man samtidig holder sig i gang med motion, gymnastik og let arbejde. Leddene skal smøres, og det bliver de kun, når man bevæger dem.

Læs også
Nutraceutiske produkter – banebrydende for slidgigtpatienter
Virksom behandling af slidgigt
Slidgigt i knæet? Prøv med tilskud af kollagen
MSM – et dobbelt-blind forsøg ved slidgigt
For lidt motion kan give bevægelsesproblemer for personer over 60
Kollagen: Hvorfor er det så vigtigt?
Chondroitinsulfat – et stof med en bred vifte af virkninger
Carsten Vagn-Hansen: Kan vi klare os uden kød?

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.