Knogler og tænder Kosttilskud Muskler og led

Kollagen: Hvorfor er det så vigtigt?

Kollagen er det protein, der er mest af i kroppen, og dermed er det også ekstremt vigtigt. Det danner bindevævsfibre i hud, ligamenter, brusk, muskler, knogler og tænder og fungerer som en form for intracellulær ‘lim’, der giver støtte, fylde og form til knogler, blodkar og organer som fx lever, hjerte og nyrer.

Kollagen er vigtigt - prøv fx Collagen-Boost VeganKollagen er sammensat af tre kæder, snoet sammen i en tripel-helix. En særlig aminosyrerækkefølge gør strukturen ekstra stabil: Hver tredje aminosyre er glycin, og mange af de øvrige aminosyrer er prolin eller hydroxyprolin. Der findes mindst 14 forskellige typer kollagen – mest almindelig er type I, som udgør de fibre, der findes i bindevæv i hud, knogler, tænder, sener og ligamenter.

Kroppen danner konstant kollagen for at vedligeholde og reparere bindevæv, der går tab ved dagligt slid. Men efter 30-årsalderen mister vi ca. 1,5 % kollagen om året. Desuden kan påvirkning fra sollys og frie radikaler reducere kroppens produktion. Ved at spise protein af god kvalitet, fx kylling, bønner, linser og æg, kan man hjælpe kroppen til at danne mere. Forskning har vist, at kollagentilskud generelt tåles og fordøjes af de fleste – og at stoffet har en positiv indvirkning på visse sygdomme og lidelser.

C-vitamin er essentielt for dannelsen af kollagen. Det bruges op, efterhånden som det kombineres med aminosyrer til dannelse af prokollagen. Prokollagen indgår i dannelsen af den kollagen, der findes i forskellige væv rundt om i kroppen. Uden C-vitamin reduceres dannelsen af kollagen, hvilket resulterer i en lang række problemer rundt om i kroppen. Faktisk er tegn og symptomer på skørbug de samme som tegnene og symptomerne på kollagenmangel. Næringsstoffer som lysin, arginin, B3-vitamin, jern og kobber har også indflydelse på kollagendannelsen.

Hud

Det øverste hudlag – det, der medvirker til at beskytte os mod det omgivende miljø – kaldes epidermis. Lige under ligger hudens tykkeste lag (dermis), hvor kollagenet er. Dermis’ væsentligste funktion er at regulere temperaturen og forsyne epidermis med næringsmættet blod. Meget af kroppens vand lagres i dermis og i de fleste af hudens specialiserede celler og strukturer, herunder blodkar, hårfollikler og svedkirtler.

Kollagen dannes af hudceller kaldet fibroblaster, der giver huden dens styrke og spændstighed. Kollagenet i dermis bestemmer, hvor stærk den strukturelle basis for huden er, og giver støtte og elasticitet. Dermis bliver ved med at være solid og intakt i mange år, men alder, frie radikaler og sollys kan få huden til at miste styrke og stabilitet. Ung hud heler hurtigt og reparerer sig selv. Aldrende hud er ikke så spændstig, og med tabet af elasticitet og kollagen mister den facon, og der kan dannes linjer og rynker på steder, hvor kollagen tidligere har udfyldt den underliggende hud.

Forsøg har vist, at en kollagendrik indtaget over en fem ugers periode i signifikant grad kan øge hudens fleksibilitet, glathed, elasticitet og vandoptagelse – og generelt kan forbedre funktionen i både epidermis og dermis. Topisk kollagencreme medvirker til at give huden fugt og forhindrer tab af væske, hvilket er godt for tør hud og reducerer forekomsten af fine linjer og rynker.

Slidgigt

Almindeligt slid på kroppen beskadiger brusken, hvilket kan resultere i, at knogler gnider direkte mod hinanden. Typiske symptomer på slidgigt er smerter, inflammation og indskrænket bevægelse i leddene. Dette slid kan opstå over mange år, eller det kan fremskyndes af en ledskade eller en infektion.

Forsøg viser, at kollagen, som findes i store mængder i knogler, brusk, sener, ligamenter og led, er af afgørende betydning for sunde led. Kollagen medvirker til at holde knoglerne stærke og fungerer som stødpuder på knogleenderne, så vores led kan bevæge sig let og ubesværet. Forskning har vist, at oralt kollagentilskud ophobes i brusken og kan medvirke ved dannelsen af nyt væv, forny eksisterende væv og dermed hjælpe på bevægeligheden. Kollagen har også vist sig at have en positiv indvirkning på stofskiftet i de bruskceller, der kaldes chondrocytter, og på stabiliteten i bruskmatrix. Så det er et virkelig vigtigt protein, hvis du vil have sunde led!

Leddegigt

Leddegigt er en kronisk inflammationslidelse, som typisk rammer de små led i hænder og fødder. I modsætning til de skader, man ser ved slidgigt, påvirker leddegigt belægningen på leddene og får den til at svulme op – med smerter til følge. Resultatet af denne tilstand kan være knoglenedbrydning og deforme led.

Leddegigt er en autoimmun sygdom, der opstår, fordi immunsystemet fejlagtigt angriber kroppens egne væv. Leddegigt angriber ikke kun leddene, men kan også ramme hele kroppen med feberanfald og udmattelse.

Kollagen er vigtigt - prøv fx Collagen-Boost med hyaluronsyreLæs også
Kollagen – et livsvigtigt protein
Kollagentilskud mod fibromyalgi og slidgigt
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Slidgigt og leddegigt: Kun smerten er den samme
Granatæble reducerer symptomer på leddegigt

Kilder
Wu J et al. Assessment of oral administration of collagen peptide on bone metabolism in growing and mature rats. J. Bone Miner. Metab., 22:547-553, 2004.
Bonjour JP. Dietary Protein: An essential nutrient for bone health. J Am Coll Nutr, 24 (6 suppl): 5265-5365, 2005.
Moskowitz R. Role of collagen hydrolyzate in bone and joint disease. Semin arthritis rheum 30, s. 87-89, 2000.
Desser S, Seifert L. Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell Tissue Res, 311:393-9, 2003.