Diabetes Kosttilskud

Type II-diabetiker? Valleprotein giver dig en god start på dagen!

Ny forskning viser, at valleprotein kan hjælpe type II-diabetikere med at kontrollere blodsukkerniveauet.

I forsøget, som er omtalt i tidsskriftet Diabetologia, fik 15 personer med velkontrolleret diabetes type II enten 50 g valle i 250 ml vand eller placebo to forskellige dage. Dette blev efterfulgt af en morgenmad med et højt glykæmisk indeks bestående af tre skiver hvidt brød med sukkerholdigt marmelade – hvilket giver en brat stigning i blodsukkerniveauet efter måltidet.

“Resultaterne viser, at glukoseniveauet i løbet af de 180 minutter efter måltidet samlet blev reduceret med 28 % hos de deltagere, der havde fået valleprotein. Og reduktionen var ens i starten og i slutningen af perioden”, skriver forskerne, som kommer fra universiteterne i hhv. Lund, Tel Aviv og Jerusalem.

De fortæller, at insulin- og C-peptid-reaktionen var signifikant højere i vallegruppen end i kontrolgruppen, nemlig på hhv. 105 % og 43 %. Den umiddelbare insulinreaktion var 96 % efter  indtagelse af valle.

Professor Jakubowicz, en af forsøgets forfattere, siger: “Den umiddelbare insulinreaktion, der som regel mangler hos type 2-diabetikere, var signifikant højere efter indtagelse af valleprotein end med placebo, og valleproteinet var i signifikant grad i stand til at reducere forhøjelsen af blodsukkeret efter morgenmaden”. Han tilføjer: “Valleprotein kan derfor repræsentere en ny indfaldsvinkel til at fremme de blodsukkersænkende strategier hos type 2-diabetikere”.

Morgenmad på hospitalet

Man trak lod blandt deltagerne i de to grupper om, hvem der skulle og ikke skulle have protein. Man tog blodprøver, der vurderede plasmakoncentrationen af glukose, intakt GLP-1 (glukagon-lignende peptid) og insulinkoncentrationen. Dette skete 30 minutter før morgenmaden med det høje glykæmiske indeks, samtidig med indtagelsen af enten valleprotein eller placebo, ved serveringen af måltidet, samt efter 15, 30, 40, 90, 120, 150 og 180 minutter efter måltidet.

Den eneste medicin, diabetikerne tog, var sulfonylurea og metformin. Professor Jakubowicz siger: “Det bemærkelsesværdige er, at indtagelse af valleprotein før et måltid reducerer bratte blodsukkerstigninger efter måltiderne. Det forbedrer også kroppens insulinreaktion, så den kommer inden for det samme område eller endog højere end det, man opnår ved indtagelse af anti-diabetiske midler. Et højt indtag af mælk er længe blevet sat i forbindelse med en lavere risiko for type II-diabetes og kredsløbssygdomme, og valleprotein fra mælk øger produktionen af et mave-hormon kaldet glukagon-lignende peptid-l (GLP-1), som stimulerer udskillelsen af insulin. Det mindsker blodsukkerstigningen efter et måltid”.

Det israelske sundhedsministerium og Milk Council har finansieret denne første forskningsrunde. Forskerne siger, at de nu overvejer et mere langsigtet forsøg med indtagelse af valleprotein mod
diabetes.

Læs også
Valleprotein – hvad er det?
Amino-Complex Valleprotein: Ofte stillede spørgsmål
Diabetes – du kan gøre RIGTI’ meget med den rigtige kost…
Diabetes – find ud af, om du er i risikozonen!
Diabetes type II kan være arvelig
Grøn te og kaffe er godt for diabetikere
Hvidtjørn er godt for type II-diabetikere

Kilde
Jakubowicz D, Froy O, Ahrén B, Boaz M, Landau Z, Bar-Dayan Y, Ganz T, Barnea M, Wainstein J. Incretin, insulinotropic and glucose-lowering effects of whey protein pre-load in type 2 diabetes: a randomised clinical trial. Diabetologia, bd. 57, udg.9, s. 1807-1811.