Energi

Unik Spirulina – et sandt energilager

Spirulina-algen er et sandt ernæringskraftværk, der indeholder

  • mere jern end spinat
  • ligeså meget kalk som mælk
  • mere protein end et stykke kød og
  • mere betacaroten end gulerødder.

Så der er ualmindeligt mange gode grunde til at spise “grøn mad”. Disse mikroskopiske planter er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer- og de er blandt de mest koncentrerede fødevarer i verden.

Alle, der spiser vitaminer og mineraler ved, hvor afgørende de er for et godt helbred og et langt liv. Dit multivitamin/mineral-tilskud indeholder nok sådan ca. 20-30 næringsstoffer, som er essentielle for opretholdelse af sundt væv i kroppen og for omdannelse af mad til energi. Men ernæring handler ikke kun om vitaminer, mineraler og kalorier. Forskerne afdækker hele tiden tusindvis af nye halv-essentielle, ikke-vitaminrelaterede faktorer i planter – faktorer, som også beskytter mod sygdomme. Den eneste måde, du kan sikre dig, at du får den optimale mængde af disse livsvigtige plantenæringsstoffer, er at spise uforarbejdede, næringsrige fødevarer.

Og noget af det bedste, du kan vælge, er grønne fødevarer, som indeholder klorofyl, carotener og andre immunforsvarsstimulerende og afgiftende stoffer – fx broccoli, kål i forskellige former, byggræs og hvedegræs, samt en mikroskopisk plante, som regnes for den mest koncentrerede fødevare på jorden: Unik Spirulina.

Hvad er Unik Spirulina?

Unik Spirulina (Arthrospira platensis) er en encellet ferskvandsalge, som vokser vildt i søer og kan dyrkes i dertil indrettede vådområder. Unik Spirulina betyder “lille spiral”, og det er meget betegnende for, hvordan planten ser ud, når den betragtes under et mikroskop.

Denne lillebitte plante er grundlaget for fødekæden, fordi den indeholder alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at opretholde liv i vandet. Forskerne definerer den som et simpelt kulbrinte, der stammer direkte fra fotosyntesen, dvs. interaktionen mellem sollys og vand. En tidlig Spirulina-forsker kaldte algen for “fængslet lys”.

Blågrønne alger som Spirulina var den første form for liv, der opstod på jorden for 3,5 mia. år siden. De producerer ilt i vores atmosfære og gør det muligt for højere livsformer at udvikle sig.

Man ved, at aztekerne i Centralamerika anvendte Spirulina som fødevare. Arkæologiske undersøgelser viser, at maya-indianerne muligvis havde kunstigt anlagte søer, hvor de dyrkede Spirulina. Desuden har man funderet over, om den hellige manna, som ifølge Bibelen mirakuløst faldt ned til de udvandrede israelitter, også kan have været tørret Spirulina.

I vore dage anvendes Unik Spirulina af masser af mennesker, som sætter stor pris på algens fantastiske egenskaber som næringsmæssigt kraftværk.

En superfødevare

Algen består af ca. 60 % protein, og den tilfører 18 af de 22 kendte aminosyrer, herunder alle otte essentielle aminosyrer i et velafbalanceret forhold. Det gør Unik Spirulina til en komplet, vegetabilsk form for protein af allerhøjeste kvalitet.

Unik Spirulina indeholder masser af vitaminer. En portion på 3 g (hvilket svarer til ca. l tsk) indeholder 6.000 I. E. betacaroten (A-vitamin). Der er også pæne mængder af B-vitaminerne: l spsk indeholder fx 1,5 gange så meget niacin (og i øvrigt 3,7 gange så meget kalium) som en halv kop brune ris. Unik Spirulina indeholder specielt meget B12-vitamin – det vitamin, som er sværest at få fra vegetabilske kilder. Okselever var tidligere regnet for at være den rigeste kilde til dette sjældne vitamin, men Unik Spirulina indeholder hele 250 % mere.

Unik Spirulina har det bedst i vand med så høj en koncentration af mineraler, at ingen andre mikroorganismer kan vokse der. Algen trives i meget basiske vande, og den inkorporerer en stor mængde af vandets mineraler i sin cellestruktur. Mineraler, som er organisk bundet til fødevarer, kaldes kelerede mineraler og – i modsætning til uorganiske former (som findes i sten og malm), kan de let optages af kroppens væv. Basiske fødevarer medvirker til at udligne syreholdige fødevarer som kaffe, sukker, alkohol og kød.

En særlig egenskab ved Unik Spirulina er dens bløde cellevæg, som gør næringsstofferne meget let optagelige. Mange plantefødevarers næringsstoffer er indkapslet i en sej, fibrøs cellevæg, som skal koges eller forarbejdes, før stofferne er tilgængelige for kroppens væv. Men Unik Spirulina kan fordøjes og optages uden problemer, og giver dermed hurtig energi og næring. Dette er en vigtig egenskab for ældre og underernærede, hvis fordøjelse fungerer dårligt, og som derfor har problemer med at optage næringsstoffer.

Fedtindholdet i Unik Spirulina er lavt (mellem 4 og 7 %), og det findes primært i form af de essentielle fedtsyrer linolsyre og gamma-linolen-syre (GLA). GLA er nødvendig for kroppens produktion af en familie af lokale hormonlignende stoffer, der kun lever i kort tid. Disse stoffer kaldes prostaglandiner, og de kontrollerer alle kroppens organer. Voksne, raske personer er i stand til at danne GLA i kroppen, men man kan komme til at mangle stoffet, hvis man har leverproblemer eller mangler andre af de kritiske næringsstoffer. Da prostaglandinerne er involveret i en lang række fysiologiske funktioner, kan GLA-mangel medvirke til en bred vifte af lidelser og problemer, som tilsyneladende ikke har nogen sammenhæng, bl. a. hjerteanfald, forhøjet blodtryk, leddegigt, allergi, astma, menstruationssmerter, migræne, barnløshed, grå stær og muligvis kræft.

Mikroalger indeholder desuden store mængder klorofyl – det pigment, som giver planter deres dybgrønne farve og høje næringsindhold. Klorofyl anses for at være et rensende og afgiftende plantenæringsstof, som også virker beroligende og helende. Tænk på det som en indre deodorant, som fungerer som en magnet, der trækker giftstoffer ud af kroppen. Klorofyl er det grønne “blod” i planterne og er faktisk meget lig menneskets blod. Dets molekylære struktur ligner meget den struktur, man finder i hæmin – det pigment, som sammen med protein danner hæmoglobin.

Klorofyl har magnesium som det grundlæggende element (deraf den grønne farve), mens blod har jern som det grundlæggende (deraf den røde farve). Unik Spirulina indeholder desuden et unikt blåt pigment ved navn fycocyanin, som har både magnesium og jern i sin kerne. Ikke overraskende har Unik Spirulina en gavnlig indvirkning på anæmi, formentlig på grund af dens blågrønne pigmenter og indhold af biologisk tilgængeligt jern.

Unik Spirulina og immunforsvaret

Ny forskning har identificeret de plantenæringsstoffer i Unik Spirulina, som er i stand til at styrke immunforsvaret. National Cancer Institute har fundet frem til, at sulfolipider og glykolipider, som udgør en del af fedtindholdet i den blågrønne alge, var “bemærkelsesværdigt aktive” mod AIDS-virus ved reagensglasforsøg. Disse stoffer synes at kunne forhindre virus i enten at sætte sig fast på eller trænge sig ind i cellerne og dermed forhindre infektion.

I et japansk forsøg fandt forskere frem til, at calcium-spirulan – et sulfat-polysakkarid (en slags kulhydrat), som findes i Unik Spirulina – var i stand til at hæmme en gruppe virus, bl.a. HIV-1-, influenza-, røde hunde-, mæslinge- og herpesvirus, samt det virus, som er årsag til ganske almindelige forkølelser.

Andre gode egenskaber

Unik Spirulina er den bedst udforskede af alle mikroalgerne. I løbet af de sidste 20 år har forsøg vist, at

  • algen har en positiv indvirkning på en lang række helbredsproblemer, herunder hjertesygdom og fedme.
  • indtagelse af adskillige gram Unik Spirulina dagligt kan sænke kolesterolindholdet i blodet.
  • deltagernes vægt faldt i takt med, at kolesterolindholdet sænkes.
  • hvis man indtager Unik Spirulina før et måltid, vil man føle sig mere mæt og have mindre lyst eller trang til søde sager og desserter.
  • Unik Spirulina er et ideelt kosttilskud at supplere med, når man faster, fordi det opretholder energiniveauet og understøtter afgiftningen af kroppen uden samtidig at belaste fordøjelsen. Desuden støtter Unik Spirulina tarmfunktionen ved at undertrykke eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier og gærsvampe.

Sådan tager du Unik Spirulina

Unik Spirulina forhandles af Natur-Drogeriet A/S i pulverform. Mikroalger er hydrofile (“vand-elskende”), og når de skal indtages, skal de tørrede alger tilføjes vand for at opløses.

Der er enkelte ernæringsmæssige begrænsninger ved Unik Spirulina. Fx er indholdet af C-vitamin lavt, så måske skal du overveje et tilskud af dette vigtige vitamin sammen med Unik Spirulina. Og fordi algen har et højt proteinindhold, kan man fristes til at tro, at man kan bruge algen som eneste proteinkilde. Men protein er en makronutrient, kroppen har brug for i relativt store mængder, og for at opfylde det daglige minimumsbehov skal man indtage ca. 4 toppede spsk pulver – og det er ikke muligt.

Men under alle omstændigheder bør alle inkludere en superfødevare i den daglige kost – og Unik Spirulina er et fremragende valg. Pulveret kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Spirulina: En alge med mange egenskaber
Spirulina – en fantastisk fødevare og appetitdæmper!
Tab dig uden at føle sult med Unik Spirulina
Spirulina: Ren energi i pulver- og kapselform
Unik Spirulina – en alge, der kan stort set alt
Alger – mikroskopiske organismer med masser af næring
Tang – fremtidens fødemiddel

Kilder
Henriksen R. Earth Food Spirulina, 1997
Hayashi T et al. Calcium Spirula, an Inhibitor of Enveloped Virus Replication, From a Blue-Green Algae Spirulina Platensis, K. J. Nat. Prod., 1996; 59: 83-7.
Schwartz J., et al. Prevention of Experimental Oral Cancers by Extracts of Spirulina-Dunaliella Algae, Nutrition and Cancer, 1988; 11: 127-34.
Mathew B., et al. Evaluation of Chemoprevention of Oral Cancer With Spirulina Tusiformis, Nutrition and Cancer, 1995; 24: 197-202.