Energi Folkesundhed Urter og krydderier

Stress: Adaptogene droger, der kan hjælpe

Utålmodighed, nervøsitet, irritabilitet er typiske symptomer på stress. Det er en almen menneskelig tilstand, som altid har eksisteret.

Men der findes en række forskellige droger, som i denne forbindelse betegnes som adaptogene, kan imidlertid modvirke stress. Et adaptogen er en substans, som øger kroppens evne til at modstå stressfaktorer. Mere præcist oplader adaptogenerne binyrerne, hvad der er kroppens normale mekanisme, når den reagerer på stressfaktorer og følelsesmæssige forandringer. Binyrerne danner og oplagrer dopamin, norepinefrin og epinefrin.

Disse stoffer er ansvarlige for de forandringer, der sker i kroppen under en “slås-eller-flygt” reaktion. Adaptogenerne normaliserer kroppen og muliggør, at dens energi kan bruges mere produktivt, når stressfaktoren ikke er en fysisk trussel. Vigtige droger med adaptogen virkning er disse:

  • Schisandra
  • Ginseng
  • Astragalus
  • Rosenrod

Er du plaget af stress, så prøv en af disse adaptogene droger. Schisandra, ginseng og rosenrod kan købes i kapselform fra Natur-Drogeriet A/S, mens rosenrod findes i forskellige blandingsprodukter fra samme forhandler.

Læs også
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Stress forårsager mange sygdomme
Når stress bliver kronisk
Rosenrod kan mindske stressrelateret udbrændthedSchisandra er en af de adaptogene droger, der kan hjælpe mod stress
Rosenrod – et alternativ til medicinske potenslægemidler
Astragalus – en adaptogen urt med mange anvendelsesmuligheder
Schizandra – et kinesisk styrkemiddel
Schisandra – uundværlig i stress-situationer
Ginseng – en himmelsk rod
Ginseng hjælper mænd med rejsningsproblemer

Kilde: Nutrition Science News, 1998.