Folkesundhed Godt at vide

Mammografi og brystkræftdødelighed

Et dansk forsøg har undersøgt fordelene ved at mammografi-screene kvinder for brystkræft. Forskere ved Nordic Cochrane Institute i København “kunne ikke påvise, at det danske screeningsprogram har en effekt på brystkræftdødeligheden “.

Samme konklusion er man kommet til i lignende forsøg i andre lande. Et forsøg fra 2005 viste, at screening havde reduceret antallet af brystkræftdødsfald med 25% i København, men forskerne Karsten Jørgensen og Peter Gøtzsche fandt alvorlige fejl i dets struktur, som førte til den angivne konklusion, og de gennemførte derfor et mere tilbundsgående forsøg.

De fandt ud af, at antallet af brystkræftdødsfald faldt dobbelt så meget i ikke-screenede områder, og de antyder, at reduktionen i brystkræftdødeligheden formentlig bedre kan forklares med ændringer i risikofaktorer eller forbedret behandling end ved mammografi-screening.

Læs også
Er mammografi nødvendigt?
Pas på dine bryster
B6-vitamin kan reducere risikoen for visse former for brystkræft
Dyrk motion og hold vægten – og reducér din risiko for brystkræft
Soja kan mindske risikoen for brystkræft hos kvinder
Røntgen bruges i et faretruende omfang
Kronisk inflammation som risikofaktor for kræftdødsfald

Kilde
Jørgensen KJ, Zahl PH, Gøtzsche PC. Breast cancer mortality in organised mammography screening in Denmark: comparative study. British Medical Journal, 2010;340:cl241.