Godt at vide

Farlige stråler fra mikrobølgeovne

Mikrobølgeovne, som mange hundrede tusinde danskere bruger til alt fra kødoptøning til færdigretsopvarmning, er farligere, end de fleste regner med. Selv helt fabriksnye ovne lækker stråler langs ovnlågen, og en slidt eller beskidt ovn lækker ifølge standardiseringseksperter omkring dobbelt så meget som en ny ovn. Derfor bør mikrobølgeovnen betragtes som et farligt produkt.

Det mener tidligere lektor og mikrobølgeforsker Sianette Kwee, der i en årrække var ansat på Institut for Medicinsk Biokemi ved Aarhus Universitet.

“Hvis du står for tæt på en mikroovn, så sker der altså det samme med dig, som der gør ved maden. Dine molekyler bliver opvarmet indefra. Derfor skal man gå nogle skridt væk fra ovnen, sørge for at vedligeholde den godt, og ikke stå og glo ind i den, når den er i gang,”. Den type skader, man kan få af strålerne, strækker sig fra forstyrrelser af centralnervesystemet, hormonsystemet og immunsystemet til fremskredne stadier af grå stær og forskellige kræfttyper. “Problemet er bare, at skaderne typisk kommer over længere tid, og uden at forbrugerne for andet end influenzalignende symptomer af det i begyndelsen,” siger Sianette Kwee.

Læs også
Mikrobølgeovnen – er den uskadelig?
Fordele og ulemper ved forskellige tilberedningsmetoder
Råkost giver stor modstandskraft
Steg ikke for længe – det kan gi’ kræft!
Stærkt forarbejdede fødevarer giver vægtøgning

Kilde
Berlingske Tidende, 2003