Folkesundhed Godt at vide

Giftstoffer – de er overalt…

Talen falder ofte på giftige bivirkninger – men hvad er et giftstof egentlig? Et giftstof er et hvilket som helst stof, som, hvis det optræder i kroppen i tilstrækkelige mængder, kan beskadige et organ, et organsystem eller en kropsfunktion.

Man tænker oftest på giftstoffer som noget, der kommer udefra. Men det er ikke hele sandheden. Har man lever- eller nyresvigt, kan man faktisk dø af bivirkningerne fra de giftstoffer, som ophobes som følge af ens egen biokemiske processer. Og i knap så drastisk målestok: Hvis lever og nyrer ikke fungerer optimalt, kan man blive dårligt tilpas eller decideret syg. De fleste giftstoffer har en negativ indvirkning på en eller flere enzymfunktioner, men de værste bivirkninger er dem, der på en eller anden måde påvirker vores DNA og celledelingen, fordi det i sidste ende kan føre til kræftsygdomme.

Det er svært at undgå giftstoffer, for de findes overalt. Den ansete videnskabsmand Samuel Epstein, M.D., fra University of Illinois hævder, at det bedste, vi kan gøre i kampen for at forebygge kræft, er at afgifte jorden. Giftstoffer kan også svække vores immunforsvar, hvilket giver kræften chancen for at være “ræven i hønsegården” uden modvirkende kræfter til at standse dens spredning. Tidlige forskningsresultater tyder på, at hvis først kræftsygdommen har spredt sig, så kan afgiftning (alene) ikke gøre det.

Gennem intensiv forskning er Dr. Bruce Ames fra University of California at Berkeley kommet frem til, at hver af de 60 billiarder celler i vores krop er ude for et sted mellem 1.000 og 10.000 DNA-“sammenstød” eller potentielt kræftfremkaldende overfald hver dag! Hos de fleste af os er vores DNA-enzymers reparationsmekanismer og vores immunforsvar i form af NK-celler i stand til at holde dette stormangreb af potentielt dødelige genetiske skader under kontrol.

Dr. Patrick Quillin, vicedirektør ved Cancer Treatment Centers of America, har beskrevet, hvor mange af disse kræftfremkaldende stoffer kommer fra – og kilderne er følgende:

Forurenende stoffer, som vi indtager frivilligt

Narkotika/medicin

Misbrug af narkotika og medicin er en klar epidemi – specielt i de store byer. Misbruget kan ikke blot føre til skader på immunforsvaret og andre organer (afhængigt af, hvilken type medikament der er tale om, og hvordan det indtages), men overdoser og de negative virkninger af salg og udbredelse af narkotika ligger på førstepladsen på listen over dødsårsager blandt 14-21 årige i de fleste amerikanske byer.

Alkohol

Ud over at være direkte skadeligt for fordøjelseskanalen, leveren, hjernen, nyrerne og bugspytkirtlen er alkohol også et meget stærkt opløsningsmiddel. Og som sådan kan det bringe mange andre allergener, giftstoffer og kemikalier ind i blodet – stoffer, som ikke ville være blevet optaget i kroppen, hvis ikke de ankom sammen med “en drink eller to”. Dette kan føre til en bred vifte af sygdomme lige fra kemisk overfølsomhed til kræftsygdomme, afhængigt af hvilke andre giftstoffer der påvirkes i processen. Alkohol egner sig bedst til at gøre rent med og bør egentlig ikke drikkes som en forfriskning.

Tobak

Hvad skal man sige… har du læst avis for nylig? Tobaksprodukter er kræftfremkaldende – ud over, naturligvis, at de bringer nikotin ind i kroppen og er yderst afhængighedsskabende. Sygdomme som emfysem, hjerteanfald, slagtilfælde og kredsløbsforstyrrelser er “letvægtere” sammenlignet med alvorlige lidelser som kræft i struben, munden, maven og lungerne. Hvis du ryger, så tænk dig om – og bliv ved med at tænke dig om i stedet for at tænde den næste cigaret.

Forurenende stoffer, som vi ikke indtager frivilligt, kan stamme fra følgende kilder

Mad

1,2 billiarder pesticider hældes ud over friske grønsager. De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt 2.800 tilsætningsstoffer til fødevarer. Og 2,5 mio. kg antibiotika bruges hvert år til at få dyr til at vokse hurtigere. Og desuden indeholder vores mad ukrudts- og svampemidler, voksrester, parasitter, rester af dyrlægemedikamenter og hormoner.

Vand

Miljømyndighederne vurderer, at 40 % af det “friske” vand i USA er ubrugeligt, og der findes i gennemsnit 1.300 forskellige kemikalier i”godkendt” drikkevand i byområderne. Klor og bly er de mest almindelige – sammen med mange flygtige, organiske kemikalier fra industrien, som også ender i drikkevandet. Ifølge American Chemical Society er der ca. 60.000 forskellige kemikalier i regelmæssig anvendelse, og halvdelen af disse kommer vi mennesker i kontakt med. Heraf er mindst 20.000 kendt for at være kræftfremkaldende. Andre giftstoffer findes i affaldsstoffer fra landbruget i form af ukrudts- og skadedyrsbekæmpende midler og gødning (nitrater går i forbindelse med aminosyrer i mavesækken og danner kræftfremkaldende nitrosaminer).

Luft

50 mio. amerikanere indånder luft, der er farlig for helbredet. Rygning – såvel aktiv som passiv – giver sig selv. Årligt og helt legalt produceres der millioner af tons kendte kræftfremkaldende stoffer på papirfabrikker, petrokemiske raffinaderier, afbrænding af affald fra medicinalsektoren (genererer dioxiner fra PVC), sprøjtning af marker, dieseludstødning, blyholdig udstødning osv.

Industriel forarbejdning

Arbejdere på produktionsvirksomheder udsættes dagligt for påvirkning fra giftstoffer, fx i vinylindustrien og på papirfabrikker, raffinaderier, asbestfabrikker osv.

Husholdningsprodukter

Rengøringsmidler og lign. Se The Safe Shopper’s Bible af D. Steinman et al.

Andre kilder

Kviksølvamalgam, elektromagnetiske felter fra mobiltelefonantenner, el-ledninger.

Afgiftning virker

Nyligt offentliggjorte undersøgelsesresultater viser, at afgiftning virker. Væksten af en kræftsvulst kan bremses og endog helt standses, hvis afgiftningen af kroppen sker rigtigt. Ifølge National Cancer Institute er der i dag 7 mio. amerikanere, som stadig er i live fem eller flere år efter, at de har fået stillet diagnosen kræft.

Hvis giftstoffer kan forårsage kræft, så er afgiftning en vigtig del af løsningen. Det første skridt på vejen mod afgiftning er at sikre, at vi ikke udsættes for flere giftstoffer. Men det er klart lettere sagt end gjort! Lad os kigge lidt på vand. Halvdelen af alle giftstofferne i vores vand tilsættes for at neutralisere de giftstoffer, som var der i forvejen – eller for at give os en idé om, at det er sundt. Fluor er en ekstremt stærk enzym-hæmmer og et affaldsprodukt fra aluminium- og gødningsfosfatindustrien. Det tilsættes vand for at give os stærkere tænder og knogler. Men hvis vi nu alle sammen drak lidt mindre sodavand og spiste mindre sukker, ville det ikke være nødvendigt – men lad nu det ligge, fluor er det politiske svar på problemet. Netop nu har dybdegående tests af vandforsyningen i Tucson, Arizona vist, at vandet indeholder radon (en gasart, som frigives fra radioaktive minerallagre) til alle involverede myndigheders store sorg. Så nu forsøger man at finde ud af, hvad grænsen for et “uskadeligt indhold” af radon i drikkevandet er!

Og det står ikke bedre til med vores mad. Pesticider og antibiotika i fødevarer har østrogenvirkning (xenoøstrogener) og direkte indflydelse på både bryst- og prostatakræft. Tilsætningsstoffer til madvarer som fx BHS, BHT, Rødt farvestof nr. 3, Blåt nr. 2, Grønt nr. 3, Citrusrødt nr. 2, propylgallat og sodiumnitrit er alle medvirkende årsager til kræftsygdomme. Udpining af jorden i landbrugsegnene har gjort maden ernæringsmæssigt “hul” – ofte er næringsindholdsangivelsen ren facade. Siden syntetisk gødning blev introduceret, er proteinindholdet i grønsagsfibre faldet med 50 %!

Man kan tale i timevis om de giftstoffer, der findes i vores små hjem. Formaldehydgas står højt på listen over de mest almindelige giftstoffer i hjemmet – fordi gulvtæpper og mange almindelige byggematerialer afgiver disse gasser til luften.

Når man så tager alle disse giftstoffer og deres forekomst i betragtning, ja, så er spørgsmålet ikke længere: “Hvorfor får en tredjedel af os kræft?” men snarere: “Hvorfor får kun en tredjedel af os kræft?” Uanset hvad vi ellers gør, så vil kræftepidemien ikke forsvinde, før vi får ryddet op i miljøet. Hvis vi forbedrer vores evne til at fjerne giftstofferne, kan vi måske hjælpe nogle kræftpatienter tilbage til et godt helbred. Vitalt for denne afgiftning er antioxidanter som E-vitamin og selen. Dr. Larry C. Clark har gennemført en forebyggende undersøgelse på dette område og rapporterer, at selenbehandling gav en 63 % nedgang i antallet af tilfælde af prostatakræft!

Hvad kan jeg selv gøre?

Som enkeltperson er der ting, du kan gøre allerede i dag for at lette denne giftbyrde, som er alles problem. Du kan begynde med at drikke vand på flaske af god kvalitet – mindst 8 glas om dagen. Du kan også øge dit fiberindtag ved at spise knust hørfrø. Produkter som Spisekisel med urter kan også hjælpe med til at absorbere giftstoffer fra fordøjelseskanalen. Hvis du lider af forstoppelse, så gør noget ved det nu. Akupunktur, afførende urtemidler og lavementer kan alle gøre gavn.

Og mens vi er ved emnet, så kan jeg da også lige nævne kaffelavement – den eneste form for brug af kaffe, jeg anbefaler. Kaffelavementer er med til at rense tyktarmen og leveren for ophobede giftstoffer og dødt væv. Kaffelavementer består af almindelig økologisk, koffeinfri kaffe, som afkøles til kropstemperatur. Brug derefter lavementposerne efter anvisningerne med et indhold på 1-2 dl kaffeopløsning. Tilhængere af denne behandlingsform bruger den dagligt til meget syge kræftpatienter eller en gang ugentlig til rekonvalescenter.

Læs også
Flere vitaminer og mindre gift i økomad
Aluminium, knogletab og Alzheimers
Carsten Vagn-Hansen: Medicin, mad og kosttilskud
FN advarer om et Europa på kokain
Sådan virker alkohol på kroppen
Fra ædru til bevidstløs
Kisel – et vigtigt, men overset mineral
Selen – en væsentlig antioxidant
Fibre – hvad er rigtigt og forkert?
Activin beskytter mod giftstoffer
Loppefrøskaller sænker kolesteroltallet og fjerner giftstoffer

Kilde
The Lancet, bd 342 1993.