Et nyt forsøg med hibiscus (Hibiscus sabdariffa) kan måske medvirke til at behandle nyresten ved at fjerne overskydende urinsyre.
Såkaldte urikosurine stoffer anvendes til at sænke mængden af urinsyre i blodet og forebygge dannelse af urinsyrekrystaller i led og nyrer. Disse medikamenter anvendes ofte til at behandle podagra – en sygdom, hvor urinsyrekrystaller aflejres i leddene og giver smerter. Ved at mindske urinsyremængden i plasma kan de mindske aflejringen af krystaller i leddene og dermed i sidste ende reducere betændelsen og smerterne ved podagra.
Hvad er nyresten?
Nyresten (renale calculi, urolithiasis eller nefrolithiasis) udvikler sig som regel, når urinen bliver for koncentreret. Som resultat danner mineraler og andre stoffer i urinen hårde krystaller i nyrerne. Over tid bliver disse krystaller til små, hårde masser eller sten. Der findes fire typer af nyresten: Kalk-oxalatsten, struvit-sten, urinsyre-sten og cystin-sten.
- Kalksten er den mest almindelige form for nyresten og udgør ca. 80 % af tilfældene. De udvikles, når der er store mængder af kalk og oxalat i blodet. Patienter, der indtager store mængder af D-vitamin eller har en overaktiv skjoldbruskkirtel, kan have et højt niveau af kalk i blodet. Patienter, der indtager store mængder oxalsyre eller gennemgår en tarm-bypass-operation, kan have et højt indhold af oxalat i blodet.
- Struvit-sten skyldes oftest kronisk infektion i urinvejene. Bakterier, der forårsager disse infektioner, udløser enzymer, der øger mængden af ammoniak i urinen. Denne overskydende ammoniak kan danne store, skarpe sten, som kan beskadige nyrerne.
- Urinsyre er et biprodukt ved proteinstofskiftet. Urinsyresten forårsages som regel af kemoterapi, men kan også udvikles hos patienter, der spiser en meget proteinrig kost. Nogle patienter er genetisk disponerede for at udvikle urinsyresten.
- Cystin-sten udvikles hos patienter, som har en arvelig sygdom kaldet cystinuri. Denne sygdom får nyrerne til at udskille for mange aminosyrer, som så danner sten.
Beskrivelse af forsøg
Forskere fra Thailand gennemførte et forsøg med 9 deltagerne, der ikke tidligere havde haft nyresten, og 9, der havde anfald af nyresten bag sig. Man gav deltagerne en kop te brygget på 1,5 g tørret hibiscus to gange dagligt (morgen og aften) i 15 dage.
Efter indtagelse af teen viste begge grupper en forøgelse af oxalat og citrat. I gruppen uden nyresten observerede man en forøgelse i udskillelsen og fjernelsen af urinsyre. I patienterne med nyresten skete der en signifikant stigning i både udskillelse og fjernelse af urinsyre.
Forsøgets forfattere konkluderede, at hibiscus har en urikosur virkning, og de foreslår, at de kemiske indholdsstoffer, der giver denne virkning, skal identificeres.
Læs også
GMO-korn kan skade dine nyrer og din lever
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Gurkemeje mod nyreskader
Hibiscus kan sænke blodtrykket
Urinsyre er årsag til mange sygdomme
Kilde
Prasongwatana V, Woottisin S, Sriboonlue P et al. Uricosuric Effect of Roselle (Hibiscus sabdariffa) in Normal and Renal-Stone Former Subjects. J Ethnopharmacol. 22. maj 2008; 17(3):491-5.