Folkesundhed

Tobak giver dårlig ryg

Storrygere risikerer ikke bare at ose sig til hjertesygdomme, lungekræft eller blærekræft. Nu har svenske forskere nemlig påvist, at de også i større omfang end ikke-rygere er udsat for dårlig ryg.

Sten Holm, læge ved Sahlgrenska Sjukhusets ortopædkirurgiske afdeling har gennem dyreforsøg fundet ud af, at blot fem cigaretter om dagen er nok til at nedsætte blodtilførslen til de bruskskiver, der ligger som støddæmpere mellem ryghvirvlerne. Når cellerne i bruskskiverne underforsynes med ilt og næringsstoffer, nedbrydes de langsomt, men sikkert. Herved bliver bruskskiverne lavere, så afstanden mellem de enkelte ryghvirvler bliver mindre, og derfor trykkes der på de nerverødder, som fra rygmarvrn træder ud mellem de enkelte hvirvler.

Denne tilstand giver voldsomme rygsmerter. Normalt betegner man dem som slidgigt i rygsøjlen.

For at få ilt og andre næringsstoffer er bruskskivernes celler helt afhængige af blodkarrene i de tilstødende ryghvirvler. I selve bruskskiverne findes der ingen blodkar. I småbørn når blodkarrene dog helt frem til bruskskiverne i ryghvirvlerne. Hos rygere sammentrækkes karrene i ryghvirvlerne på af grund af tobakkens indhold af nikotin, sådan som det også sker med blodkarrene andre steder i kroppen. Ligeledes opstår der, efterhånden som tiden går, forkalkninger i karrenes vægge, så blodgennemstrømningen bliver mere besværlig.

Resultatet er, at cellerne i bruskskiverne bliver så undernærede, at de én efter én går til grunde. Denne proces kan være mange år undervejs, så rygproblemerne først opstår højt oppe i voksenalderen. Ryglægen bekræfter, at mange patienter er storrygere.

Læs også
Rygning tærer på mænds knogler
Rygning impliceret i knogleskørhed
Knogleskørhed – hvad er det, og hvad kan du gøre?
Rygsmerter – sådan opstår de
Tobakken – sådan kvitter du den!
Rygestop – 12 gode råd
Udregn din forventede levealder