Folkesundhed Vitaminer & Mineraler

Brems aldringen med multivitaminer!

Et forsøg foretaget med støtte fra National Institutes of Health (NIH) og offentliggjort i april 2009-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition tyder på, at brugen af multivitaminer kan bremse den biologiske aldring hos kvinder. Det må antages, at vitaminerne har samme virkning på mænd.

Beskrivelse af forsøget

En tværgående analyse baseret på data for brug af multivitaminer og kosttilskud blandt 586 kvinder i alderen 35-74 år viste en sammenhæng mellem daglig indtagelse af multivitaminer og øget telomer-længde – og ifølge forskerne er det sådan, at jo længere telomererne er, desto yngre er cellerne. Telomerer er de DNA-strenge, som bliver kortere, hver gang en celle deler sig – en naturlig proces, som over tid gør kromosomerne ustabile og i sidste ende fører til celledød. Forskere bruger ofte telomer-længden i de hvide blodlegemer som en markør for biologisk aldring.

Flertallet (74 %) af kvinderne i forsøget tog multivitaminer dagligt. For disse kvinder udgjorde multivitaminerne mere end 50 % af det samlede indtag af vitaminer og mineraler, herunder C, E, D, B6, B12, folsyre, jern og zink. Sammenlignet med de kvinder, der ikke tog en multivitamintablet, havde de, der tog vitaminer dagligt, 5,1 % længere telomerer – en forskel, der svarer til 9,8 år med telomer-tab på grund af aldring, lyder det fra forskerne. Og det kan man jo så oversætte til 9,8 ekstra år til at gøre, hvad man har lyst til…

Maximum multivitaminer kan være med til at bremse aldring

Maximum – Danmarks mest komplekse kosttilskud med 13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng G1000 – forhandles af Natur-Drogeriet og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Fakta om vitaminer og mineraler
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
Sådan ruster du dig bedst til alderdommen
Antioxidanter – naturlig anti-aging effekt
Det ældste menneske, der har levet

Kilde
Qun Xu, Parks, C, DeRoo L. Multivitamin use and telomere length in women. Am Journal of Clini­cal Nutrition. 11. marts, 2009.
Cosgrove M, Franco O, et al. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. American Journal of Clinical Nutrition, bind 86, nr. 4, 1225-1231.