B12-vitamin (Cobalamin)

B12-vitaminmangel er almindelig hos ældre mennesker

Forskere ved Columbia University har bekræftet, at ældre mennesker ofte lider af B12-vitaminmangel. Manglen opdages normalt først, når patienterne får megaloblastisk anæmi (blodmangel pga. store, abnorme røde blodlegemer).

Før dette stadium nås, udvikler mange mennesker, der lider af mangel på B12-vitamin (også kaldet cobalamin), imidlertid skader på nervesystemet, og de udviser tegn på desorientering og forvirring. Forskerne undersøgte 548 mænd og kvinder mellem 67 og 96 år og sammenlignede deres cobalamin- og folsyreniveauer med niveauerne hos 117 sunde, yngre forsøgspersoner. De fandt, at 40,5 % af de ældre mennesker led af mangel på B12-vitamin sammenlignet med kun 17,9 % i den yngre kontrolgruppe. Der var ingen signifikant forskel på blodets folsyreindhold i de to grupper.

Forskerne opdagede også, at personer, der fik tilskud af B12-vitamin og folsyre som piller (hhv. 6 μg og 400 μg om dagen), løb en meget mindre risiko for at udvikle B12-vitaminmangel end folk, der ikke fik tilskud. Forskerne fremhæver, at evnen til at optage B12-vitamin fra føden gradvist nedsættes med alderen, så ældre mennesker har større risiko for at udvikle B12-vitaminmangel. Efterhånden som fordøjelsessystemet med alderen ikke kan absorbere B12-vitamin så godt, kan niveauet kun vedligeholdes ved at tage høje doser af cobalamin (500-1000 μg om dagen) eller ved regelmæssige indsprøjtninger af 1 mg om måneden.

Forskerne påpeger også, at B12-vitaminmangel fører til en ophobning af homocystein i blodet. Forhøjet niveau af homocystein og dets derivater betragtes som en væsentlig risikofaktor for udløsning af hjertesygdomme og slagtilfælde.

B12-vitaminmangel er almindelig hos ældre mennesker

Læs også
B12 – vitaminet, ældre ofte mangler
B12-vitamin holder dig frisk længereB12-vitaminmangel er almindelig hos ældre mennesker
B12 – det vigtige vitamin for vegetarer og ældre
B-vitaminer holder hjerne og øjne sunde
Folsyre har en gavnlig effekt på visse kognitive funktioner
Høretab, folsyre og B12-vitamin
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition, bd. 60, juli 1994, pp. 2-14.