B12-vitamin (Cobalamin)

B12-vitamin holder dig frisk længere

For få markører for B12-vitamin i blodet har en sammenhæng med hurtigere mental svækkelse.

Beskrivelse af forsøg

B12-vitamin holder dig frisk længere

Et engelsk forsøg fulgte 1.648 deltagere over 65 år i en periode på 10 år. Serummarkører for B12-aktivitet (holotranscobalamin og metylmalonsyre) havde en omvendt sammenhæng med mental svækkelse, mens indholdet af B12 i sig selv ikke havde nogen indflydelse på den mentale funktion – hvilket tyder på, at indholdet af B12 ikke er så vigtigt som aktiviteten. Det højeste blodindhold af markørerne gav en 30 % reduktion i tabet af kognitiv funktion over en periode på 10 år. Modsat havde et højere niveau af homocystein (en metabolit, der er sat i forbindelse med tab af hjernefunktion og hjertesygdom) en sammenhæng med en over 50 % stigning i hastigheden af den kognitive svækkelse.

Hvad kan B12-vitamin?

B12-vitamin medvirker til at sænke indholdet af homocy­stein, men det er ikke den eneste måde, hvorpå det kan hjælpe hjernefunktionen. I et andet forsøg med nogle af de samme forskere fik 195 forsøgsdeltagere tilskud af B12-vitamin, folsyre eller placebo i en perio­de på seks måneder. Tilskud af B12-vitamin og folsyre øgede indholdet af betain i blodet. Betain afgiver me­tyl, og et øget niveau af dette stof har en sammenhæng med forbedret hukommelse.

B12-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S i to styrker: 9 mikrogram (indeholder oksegelatine) og 500 mikrogram (vegetabilsk), samt i spray med 25 ml.

B12-vitamin holder dig frisk længere

Læs også
Mangel på B12-vitamin er impliceret i Alzheimers
B12-vitamin kan måske beskytte mod hjernesvind
Vegetarer har større risiko for hjerteinfarkt
Alzheimers: Højrisiko-patienter har behov for tilskud af B12-vitaminB12-vitamin holder dig frisk længere
For lidt B12-vitamin kan give perniciøs anæmi
B12-vitaminmangel er almindelig hos ældre mennesker
Mikrobølger ødelægger B12-vitamin
Methyl B12 – også godt for søvnen
Anprisninger: B12-vitamin (cobalamin)

Kilder
Clarke R et al. Low vitamin B-12 status and risk of cognitive decline in older adults. Am J Clin Nutr. Novem­ber 2007;86(5):1384-91.
Eussen SJ et al. The association of betain, homocysteine and related metabolites with cognitive function in Dutch elderly people. Br J Nutr. November 2007;98(5):960-8.